Чували ли сте за Табули (Tabouli)? Това е една страхотна ливанска салата, която е една от най-известните салати в страните от Средния Изток, в някои под друго име и с малки изменения.
Все пак Табули може да се сервира като салата, а може и като студена гарнитура към месо, особено печено агнешко.
Предлагаме ви основна рецепта за Табули, тази която е най-лесна от към съотношение на продуктите.
Необходими продукти:
1ч.ч булгур
Сокът от 1 голям лимон
4с.л зехтин
1 и 1/2ч.ч нарязан на много ситно магданоз
1/4ч.ч нарязани на ситно листа прясна мента
4-5 стръка зелен лук, нарязани на ситно
1 зелена пиперка, почистена от семената и нарязана на тънки ивици
2 големи домата, почистени от семената и воднистата част и нарязани на малки кубчета или 1ч.ч чери доматчета, нарязани на половинки
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Поставете булгура в купа и залейте с топла вода, толкова колкото да покрие добре зърната. Оставете така за около 1-2 часа, докато омекне булгура.
Изцедете, ако е останала вода, изсипете върху кърпа или готварска хартия и добре подсушете булгура.
Готовия булгур изсипете в голяма купа, прибавете всички останали продукти, лимоновия сок, зехтина, поръсете със сол и черен пипер на вкус и объркайте добре всичко.
Може да сервирате веднага, но е по-добре да престои така около 30 мин-2 часа салатата, преди поднасяне.
Вместо булгур салатата може да приготвите и с твърдо сварена киноа.
Рецептата и снимките са от www.tanitaang.com