Шоколадовите печива са много популярни поради богатия си вкус и наситен аромат.
Главният готвач Кристина Марсиглизе, готвач и основател на Scientifically Sweet, сподели рецептата за нейната шоколадова торта, която е „декадентска, вкусна и супер лесна за приготвяне“.
„Това е рецептата, на която разчитате за специални поводи, вечери или дори когато са ни дошли гости в последната минута и не са предупредили, а искам да ги изненадам с нещо вкусно и оригинално.
Този десерт, който ще споделя с вас, има луксозна текстура, която е толкова мека и пухкава, но все пак вкусна и супер шоколадова“, споделя главният готвач.
„Тортата не изисква брашно, защото яйцата и шоколадът балансират текстурата“, каза тя.
„При липса на брашно тази торта получава структурата си от две основни съставки: яйца и шоколад. Белтъците осигуряват силата.
Жълтъците помагат за емулгирането на шоколада с протеиновата течност, докато разбитите белтъци осигуряват по-голямата част от структурата и повдигане, за да придаде на тази торта лека и ефирна текстура“, обяснява Кристина.
Необходими продукти:
- черен шоколад 60-70% - 227 грама;
- осолено масло - 113 грама;
- яйца - 5 яйца;
- захар - 145 грама;
- какао - 3 с.л.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете кръгла (ако много държите или нямате кръгла, то може и малка правоъгълна) тава с масло и постелете с хартия за печене.
Поставете шоколада и маслото в тенджера и загрейте на слаб огън, докато се разтопят. Оставете сместа да изстине.
Разбийте яйцата с миксер, докато сместа стане пухкава. Добавете захарта и продължете да разбивате за около 6 минути.
Малко по малко се налива разтопеният шоколад и се разбърква внимателно с шпатула. Правете това бавно, за да предотвратите утаяване на тестото.
Изсипете сместа в подготвената тава и печете около 30 минути, докато сладкишът втаса и леко се напука по повърхността.
„Текстурата на тази торта е толкова невероятна, че е почти трудно да се обясни. Тя е плътна и богата, но лека и мека.
Буквално се топи в устата, с леко хрупкава коричка отгоре за допълнителна текстура“, обяснява главният готвач.
Охладете напълно десерта в тавата. След това прокарайте нож по ръбовете и внимателно извадете. Отгоре намажете с какао на прах и по избор бита сметана.
Това е! Приятен апетит! / jenata.blitz.bg