Коледните празници наближават с пълна сила. Да, всички знаем колко обилни са трапезите покрай тези дни, но също така и тогава се спазват важни традиции.
По чудите ли се какво да готвите преди настъпването на Бъдни вечер и Коледа? Е, спокойно - сега от jenata.blitz.bg открихме едно чудесно, лесно, но и вкусно решение на този проблем.
А именно - содената питка. При това не каква да е, ами содена питка с газирана водя.
Тази вкусотия е идеална за предколедните празници.
Необходими продукти:
300 мл. топла газирана вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб , угасена в 1 с.л. оцет
1 с.л. бакпулвер
4 с.л. олио
500 г брашно
още 1-2 лъжици олио и 1 лъжица брашно
Начин на приготвяне:
Замесването е много лесно - всички продукти се поставят в хлебопекарната на програма "месене", или замесват в голяма купа, докато се получи гладка топка тесто, което не лепне.
Оформя се на гладка топка и поставя в намаслен плик (с онези допълнителни 2 лъжици олио) и прибира в хладилника за час. Соденото тесто се пече по-добре, ако е предварително добре охладено.
Ако ще се поставят сушени домати - слагат се, когато тестото е почти добре измесено. Доматите са добре отцедени от зехтина и нарязани на дребни кубчета, а зехтинът се ползва при месенето вместо олио, уточнява fakti.bg.
Фурната се загрява на 230 градуса, а на дъното и се поставя метална купичка с вода.
Тестото се оформя на гладка топка и сплесква до желания диаметър - в този случай е по-дебела и с 22 см, а когато ще е по-тънка - до 28 - 30 см.
Тавата за печене се застила с лист хартия и поръсва съвсем леко с брашно.
На топката тесто се прави разрез на кръст с много остър нож (във всяка кухня трябва да има по едно макетно ножче ) с дълбочина около 3-5 мм.
Поръсва се съвсем леко с брашно. Лист алуминиево фолио се поставя свободно върху тестото и краищата му притискат към ръбовете на тавата - не трябва да се затваря плътно, както при печенето на месо - достатъчно е тестото да бъде покрито добре от горната страна в началото на печенето.
Поставя се в загрятата фурна и пече на тези градуси 10 минути, след които градусите се намаляват на 200.
Пече се около 30 минути, развива се фолиото и се пече още 10-15 мин - до зачервяването на питката.
С дървено шишче се пробва дали е изпечен, но обикновено това време е достатъчно за по-дебелата питка. Ако е по-тънка, печенето с фолиото е 20 мин.
Изважда се, напръсква съвсем леко с вода ( много е удобно с пулверизатор) и покрива с кърпа за около 10 мин. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!