logo

Тайната на перфектните картофи на фурна, няма наяждане с тях

Тайната на перфектните картофи на фурна, няма наяждане с тях

Стават както за гарнитура, така и за основно ястие

Което и да е ястие се нуждае от гарнитура. Не винаги обаче приготвената салата е достатъчна и се налага да заложим и на въглехидрат. 

С тази вкусна запеканка със зеленчуци винаги спасявам положението на вечеря

Много домакини се опитват да изпекат картофи, но в повечето случаи те се оказват сухи, хванали твърда коричка и се налага да ги преглъщате с вода. 

От jenata.blitz.bg ще ви разкрием тайната за картофките, точно както са ги правели бабите ни. Те стават сочни, запазват всичките си полезни свойства и освен това меко казано се топят в устата. 

Буквално няма наяждане с тази вкусотия. Ето как да ги приготвите:

С тази вкусна запеканка винаги спасявам положението вкъщи

1. Загрейте фурната за предпочитане до 250 градуса. Поставете решетката в средата й. Топлината от много горещата фурна ще придаде на картофите златист цвят, но без да ги прегаря. 

Обелете 1 кг. картофи.

2. Нарежете всеки картоф на филийки от около 2 см. и прехвърлете в купа.

3. Време е да сложим подправки на нашите картофки, а тук определено не трябва да пестим. Може да сложите розмарин, риган, чесън на прах, морска сол, черен и червен пипер, подправка за барбекю и обезателно масло. Смесете всичко с ръце, без да се колебаете. 

4. Поставете шайбичките в тавата. По-добре е да не използвате стъклена а да заложите на метална. Трябва картофките да са на един ред, а не да строите огромни кули нагоре. Добре би било да не се допират. 

Тази запеканка с макарони става за минутки, а вкусът й е повече от уникален!

5. Залейте с вода и печете картофите за 15 минути. След това извадете тавата от фурната и разбъркайте добре, при което бутнете за още 15-20 минутки печене. 

6. Извадете съда от фурната. Водата вече трябва да се е изпарила и тогава залейте картофките с пилешки или зеленчуков бульон. Може да добавите и няколко скилидки чесън. 

Върнете във фурната и гответе за още 15-20 минути, докато картофите абсорбират бульона. 

7. Извадете тавата от фурната и поставете картофите в подходяща голяма купа, с която с удоволствие да ги сервирате на масата. За тези уникални картофки дори не е нужно да слагате месо или риба на масата, те са достатъчно ястие, гарантираме ви.

Бон апети! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

???????????

??????????? 18.10.2020 6:01

Варени картофи на фурна

Една

Една 18.10.2020 6:52

Тия картофи на фурна се пекат около един час и врътнята около тях е повече отколкото да опечеш пържоли или друго месо.