Цялото ми семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо. Всички идват късно, говорят много, и си тръгват с натежали глави. Има много шетане, но споменът, който оставя за домакинята, е безценен, пише талантлива кулинарка в сайта hera.bg.
На такива сбирки предпочитам да приготвям нещо засукано, но не претенциозно, за да не накарам родата да се почувства неудобно. Предвид повечето приказки, то трябва и да е нещо, което е вкусно и студено. Месото си е фаворит на мъжете, зеленчуците – повече на жените. Спрях се на печено свинско бон филе с гарнитура от сезонни зеленчуци.
Бон филето е най- крехкото месо на прасето и му се дължи подобаващото отношение – маринова се добре, престоява и се пече дълго на ниска температура. Задължително се изпича цялото парче месо.
Продукти:
Едно парче бон филе около 1200 гр
1 ч. л черен пипер, току що смлян
Щипка чубрица
Суха мащерка, може да замените и със стрък пресен розмарин
1 глава чесън, около 7-8 скилидки
6-7 листа дафинов лист -
Сол и зехтин
Алуминиево фолио
Приготовление:
Бонфилето подсушаваме и добре натъркваме със солта.
Нарязваме скилидките на филийки, начупваме дафиновия лист на по- едри парчета, достатъчни да овкусят месото, но и да могат да се махнат после.
В купичка смесваме пипера, мащерката, чесъна, дафиновия лист и зехтина.
Правим с ножа 3- 4 дупки от всички страни на дълбочина 2-3 см.
С четка за мазнина добре намазваме филето с приготвената марината.
Завиваме плътно с алуминиево фолио и оставяме в хладилника за поне 2 часа, а най- добре е да пренощува.
Преди печене махаме дафиновия лист – вкусът му е твърде силен, ако се пече долепено до месото. Чесъна можете да оставите, но някои махат и него.
Печем в тавичка с малко вода, която редовно доливаме, ако се налага, на 160 градуса поне 2 часа.
Щом мине това време, можем да отвием филето от фолиото и да го оставим на същата температура да се позапече.
За да не изсъхва при това печене, на всеки 10- 15 мин трябва да го поливаме със соса му. Така хем ще добие златист загар, хем ще остане сочно до края на печенето.
След като минат още 30 – 40 мин изключваме окончателно и покриваме леко с фолиото, докато изстива фурната, да не съхне месото. Това изобщо е от жизенено важно значение за свинското месо.
Поднесох моето бон филе в голяма чиния за сервиране в компанията на пресни печени картофи и гриловани зеленчуци – тиквичка и патладжан, които предварително залях с копър и чесън в 3-4- лъжици ябълков оцет.
Филето се поднася цяло, за по- ефектно, а на масата вече се нарязва с остър нож на парчета около 1 см дебелина.
Семейната сбирка продължи до късния следобед с много смях, приказки и спомени. Както си му е редът.
Коментирай
... 16.09.2018 11:03
Имате ли рецепта която не се топи в устата???Пълна аматъорщина
??? 16.09.2018 11:22
За сведение месото първо се запечатва на незалепващ тиган и после се пече. Като гледам вътре е доста сухо, а трябва да е розово. Може би 40 мин.печене са достатъчни на 240*
Става сухо като кирпич 16.09.2018 11:48
Тухла яли ли сте ? Ето това е рецептата .. Трябва да се пече до розово .......защото това е СУХО МЕСО И СТАВА НА КЕРПИЧ ! Най добре е набързо на скарата или запържено леко -бързо.....Защото това е пак повтарям СУХО МЕСО !
Снимката е по-скоро 16.09.2018 11:52
СТРАШНА от Апетитна...! Месото студено -сухо--сухи зеленчуци от скара ...СУХО СТУДЕНО БЕЗВКУСНО Писателката да се гръмне!
Дари 16.09.2018 12:08
Вместо алуминево фолио бих предпочела хартия за печене. Ще пробвам рецептата, звучи вкусно.
Димитрова 16.09.2018 20:33
Това не е бон филе, а контра филе.
хааааааааа, 21.09.2018 20:25
това е рибицата на прасето - контра филе, а бон филе е малката рибица. впрочем, малката и голяма рибица са по 2 - от двете страни на гръбнака, т.е. говорим за рибици.
Ивака ще ви набие по два крака 18.03.2020 8:22
Инвалиди, това е контра филе, БЛИЦ вие сте идиоти, неграмотници....