Това печено свинско бон филе се топи в устата! Гостих всичките си роднини с него, а сега всички ми искат рецептата!

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/tova-pecheno-svinsko-bon-file-se-topi-v-ustata-gostikh-vsichkite-si-rodnini-s-nego-a-sega-vsichki-mi-iskat-retseptata Jenata.blitz.bg
Това печено свинско бон филе се топи в устата! Гостих всичките си роднини с него, а сега всички ми искат рецептата!

Източник: hera.bg

Цялото ми семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо. Всички идват късно, говорят много, и си тръгват с натежали глави. Има много шетане, но споменът, който оставя за домакинята, е безценен, пише талантлива кулинарка в сайта hera.bg.

На такива сбирки предпочитам да приготвям нещо засукано, но не претенциозно, за да не накарам родата да се почувства неудобно. Предвид повечето приказки, то трябва и да е нещо, което е вкусно и студено. Месото си е фаворит на мъжете, зеленчуците – повече на жените. Спрях се на печено свинско бон филе с гарнитура от сезонни зеленчуци.

Бон филето е най- крехкото месо на прасето и му се дължи подобаващото отношение – маринова се добре, престоява и се пече дълго на ниска температура. Задължително се изпича цялото парче месо.

Продукти:

Едно парче бон филе около 1200 гр
1 ч. л черен пипер, току що смлян
Щипка чубрица
Суха мащерка, може да замените и със стрък пресен розмарин
1 глава чесън, около 7-8 скилидки
6-7 листа дафинов лист - 
Сол и зехтин
Алуминиево фолио

Приготовление:

Бонфилето подсушаваме и добре натъркваме със солта. 

Нарязваме скилидките на филийки, начупваме дафиновия лист на по- едри парчета, достатъчни да овкусят месото, но и да могат да се махнат после.

В купичка смесваме пипера, мащерката, чесъна, дафиновия лист и зехтина.

Правим с ножа 3- 4 дупки от всички страни на дълбочина 2-3 см.

С четка за мазнина добре намазваме филето с приготвената марината.

Завиваме плътно с алуминиево фолио и оставяме в хладилника за поне 2 часа, а най- добре е да пренощува.


Преди печене махаме дафиновия лист – вкусът му е твърде силен, ако се пече долепено до месото. Чесъна можете да оставите, но някои махат и него.

Печем в тавичка с малко вода, която редовно доливаме, ако се налага, на 160 градуса поне 2 часа.

Щом мине това време, можем да отвием филето от фолиото и да го оставим на същата температура да се позапече.

За да не изсъхва при това печене, на всеки 10- 15 мин трябва да го поливаме със соса му. Така хем ще добие златист загар, хем ще остане сочно до края на печенето. 

След като минат още 30 – 40 мин изключваме окончателно и покриваме леко с фолиото, докато изстива фурната, да не съхне месото. Това изобщо е от жизенено важно значение за свинското месо.

Поднесох моето бон филе в голяма чиния за сервиране в компанията на пресни печени картофи и гриловани зеленчуци – тиквичка и патладжан, които предварително залях с копър и чесън в 3-4- лъжици ябълков оцет. 

Филето се поднася цяло, за по- ефектно, а на масата вече се нарязва с остър нож на парчета около 1 см дебелина.

Семейната сбирка продължи до късния следобед с много смях, приказки и спомени. Както си му е редът.

 

Горещи

Коментирай
8 Коментара
...
преди 6 години

Имате ли рецепта която не се топи в устата???Пълна аматъорщина

Откажи
???
преди 6 години

За сведение месото първо се запечатва на незалепващ тиган и после се пече. Като гледам вътре е доста сухо, а трябва да е розово. Може би 40 мин.печене са достатъчни на 240*

Откажи
Става сухо като кирпич
преди 6 години

Тухла яли ли сте ? Ето това е рецептата .. Трябва да се пече до розово .......защото това е СУХО МЕСО И СТАВА НА КЕРПИЧ ! Най добре е набързо на скарата или запържено леко -бързо.....Защото това е пак повтарям СУХО МЕСО !

Откажи
Снимката е по-скоро
преди 6 години

СТРАШНА от Апетитна...! Месото студено -сухо--сухи зеленчуци от скара ...СУХО СТУДЕНО БЕЗВКУСНО Писателката да се гръмне!

Откажи
Дари
преди 6 години

Вместо алуминево фолио бих предпочела хартия за печене. Ще пробвам рецептата, звучи вкусно.

Откажи
Димитрова
преди 6 години

Това не е бон филе, а контра филе.

Откажи
хааааааааа,
преди 6 години

това е рибицата на прасето - контра филе, а бон филе е малката рибица. впрочем, малката и голяма рибица са по 2 - от двете страни на гръбнака, т.е. говорим за рибици.

Откажи
Ивака ще ви набие по два крака
преди 4 години

Инвалиди, това е контра филе, БЛИЦ вие сте идиоти, неграмотници....

Откажи