logo

Уникална и лесна рецепта: Тази вкусна рибка си плаче за ледена биричка

Уникална и лесна рецепта: Тази вкусна рибка си плаче за ледена биричка

Вътрешностите също са замръзнали и почистването на по-голямата част от тях става с едно движение

Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност това е така и в световен мащаб, но за първото имам лични наблюдения. В черноморските райони хапването й е по-рядко, но виж във вътрешността, където разнобразието на риба е рядкост, нещата не стоят така, пише кулинарката Инна Георгиева от сайта hera.bg.

Въпреки че във Варна могат да се опитат да те убедят, че се продава и прясна доколкото знам от "старите морски вълци" тя е просто размразена. Чувала съм, пак от тях, че и във Варненски води са ловяли с мрежи черноморска скумрия, но към днешна дата уловът и в наши води е по-скоро изключение. 

Мама ми издаде рецептата за перфектните картофки със златиста коричка, всички вкъщи са луди по тях

Скумрията винаги чистя още замразена, защото е пъти по-лесно. Този урок ми е преподаван от баща ми още в ранните детски години, когато да призная хапвахме често скумрия, която татко приготвяше на скарата на терасата.

Такива вкусни тиквички през живота си не сте яли!


Оставяме замразената риба леко да отпусне, но не и да се размрази. Отрязваме главата и правим разрез по дължината на корема. Вътрешностите също са замръзнали и почистването на по-голямата част от тях става с едно движение. После почистваме добре с ножче всички черни венички, защото иначе горчат наистина неприятно. Имайте предвид, че за скарата са подходящи по-големите риби - над 500 гр, а за печене по-малките. Ако спазвате рецептата, то рибраката ви ще стане толкова вкусна, че ще си плаче само за една студена биричка.

Приятелка ми издаде тайната си рецепта за перфектната пица, всички полудяха по нея!

Продукти:

скумрия - 400 гр.
половин лимон
сол, черен пипер

Нежна торта с банани и шоколад! Става за минутки, а вкусът й...

Приготвяне:

Приготвянето й не е нищо сложно, малко черен млян пипер, сол, 3-4 резена лимон във всяка рибка. Червеният ефект върху лимона съм направила, като съм капнала няколко капки червено вино. По желание може клонче розмарин. Печем за около 30 минути в предварително загрята фурна.

Ей такива хрупкави бисквити никога не сте яли (СНИМКИ)

Да включваме скумрия в менюто си не е никак лоша идея. Вярно, че мирише малко повече от рибно филе, но определено е и по-полезна от него. Тя е чудесен източник на лесно усвоими белтъчини, наситени мастни киселини, фосфор, калий, натрий, селен и важните витамини от B групата. 

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбуккъдето ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай