Коледа е! Един от най-светлите и красиви семейни празници. От jenata.blitz.bg вече споделихме с вас кои са именниците, които празнуват, както и какви са поверията за днешния празник.
Сега обаче ще ви предложим уникална рецепта за коледна погача, с която ще съберете овациите на цялото семейство.
Гарантираме ви, че освен, че изглежда уникално тя е и супер вкусна.
Време за приготвяне: 100 минути (60 минути за приготвяне; 40 минути за самото готвене)
Питката става за 12 порции
Необходими съставки:
прясно мляко - 400 - 500 мл
яйца - 3 бр. (единия жълтък за намазване)
мая - 1 кубче
олио - 3 с.л.
захар - 2 с.л.
сол - 1 ч.л.
брашно - около 1.2 г
масло - 80 г за намазване на корите
сусам - за поръсване
Тесто за декорация:
брашно - 100 г
натурално нишесте - 50 г
вода - 80 мл
сол - щипка
* мерки и количества
Начин на приготвяне:
В една част от топлото мляко (100 мл) разбъркваме захарта, маята и 2 с.л. брашно, оставяме да се активира, след което прибавяме към пресятото брашно с яйчената смес.
Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса за около 40 минути. Разделяме тестото на една голяма част (650 г), две средни части (550 г) и една по малка топка. Голямата част тесто разделяме на три части, всяка част разточваме на три обли кори, които мажем с масло и редим една върху друга без последната.
Разрязваме на 8 триъгълника, но не до края, за да останат свързани, всеки триъгълник обръщаме назад. Средната част тесто разточваме на също 3 обли кори, мажем с масло, редим една върху друга, тях режем на отделни 8 триъгълника.
Поставяме ги във вътрешната част на погачата. Другата средна топка разделяме на две, оформяме обла топка за центъра и фитили, от които оплитаме 2 части или просто усукваме. Плитките поставяме по края на средната топка.
Готовата погача оставете да втасва, а през това време направете тестото за декорация и изрежете цветя и букви. Когато е втасала погачата, я намажете с разбития жълтък и малко мляко. Поставете изрязаните букви (Весела Коледа) и цветя по ваш избор.
Поръсете със сусам и печете в загрята фурна до хубав и златист загар за около 40 минути. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!
Рецептата и снимката са дело на Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева и бяха споделени от recepti.gotvach.bg