Много хора почти всеки ден похапват яйца на закуска. Дали ще са сварени, или на омлет, всеки път закуската им изглежда по един и същи начин. Скучно, нали?
Да превърнем баналните бъркани яйца или омлет в нещо по-интересно е не само възможно, но и необходимо! Между другото, в света съществуват около 2 000 разновидности на омлета: със зеленчуци и гъби, с месо и риба, със сирене, дори и с плодове! Подобни добавки правят яйцата не само по-питателни, но и много по-полезни.
Днес ще ви предложим три рецепти, с които можете да изненадате и поглезите близките си. Бъдете сигурни, че не са ви нужни кой знае колко големи кулинарни умения, за да се справите с предизвикателството. Все пак говорим за яйца!
Фритата със сирене
Необходими продукти за 4 порции:
2 домата
2 стръка магданоз
1 стрък зелен лук
100 грама твърдо сирене
4 яйца
150 мл.сметана (20% съдържание на мазнини)
1 супена лъжица растително масло
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите на кубчета. Настържете сиренето. Нарежете на дребно лука и магданоза. Смесете с доматите и запържете съвсем леко. Преместете ги в съд за печене.
Разбийте яйцата със сметаната, след това добавете сиренето и подправете на вкус. Със сместа залейте доматите и печете във фурна 20 минути на 180°.
Омлет с авокадо
Необходими продукти за 4 порции:
4 яйца
2 супени лъжици мляко
8 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица лимонов сок
2 броя авокадо
1 брой люта чушка
70 грама твърдо сирене
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и млякото и с половината мазнина изпържете 4 малки омлета. Сложете всеки един в отделна чиния. Към останалата част от зехтина прибавете лимонов сок. Изчистете авокадото и нарежете меката част на парченца. Лютата чушка нарежете на колелца. Настържете сиренето. Разпределете по равно авокадото и лютата чушка върху готовите омлети, залейте със соса от зехтин и лимонов сок и поръсете с настърганото сирене.
Яйчени солети с плодове
Необходими продукти за 4 порции:
4 яйца
6 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици кедрови ядки
200 гр. чери домати
100 грама зелена салата
2 клончета босилек
сол
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата, посолете ги и ги изпържете в 1 суп. лъжица мазнина за 5 минути. Оставете ги да изстинат, след това ги нарежете на лентички и ги сложете в 4 чинии.
Нарежете доматчетата на половинки, накъсайте салатата и босилека. Разпределете ги по чиниите с яйчените солети, залейте ги със захтин и поръсете с пържените ядки.
Добър апетит! /jenata.blitz.bg