Няма човек, който да не обича картофи, както и такъв, който да може да устои пред вкусна торта! А какво ще кажете за картофена торта с апетитна шунка и разтопено кашкавалче?
Много ни е трудно да си представим някой, който би се отказал от подобно съблазнително изкушение, в което са включени най-любимите му продукти. В случай, че такъв съществува, той със сигурност няма сърце!
Картофите, запечени с шунка и кашкавалче, впечатляват не само с оригиналния си външен вид, но и с аромата, който се носи от тях и с необикновения си вкус. Това е идеална гарнитура към всяко ястие. А защо не и основна гозба? Но най-хубавото в тази неустоимо вкусна торта е, че се приготвя изключително лесно.
Ето го и списъка с необходимите продукти:
8 големи картофа
2 супени лъжици зехтин
2 яйца
1 супена лъжица сметана
1/2 чаша мляко
шунка слайс - 20 бр.
100 гр. кашкавал или твърдо сирене
1 ч. л. смляно индийско орехче
сол и пипер на вкус
връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Измийте и обелете картофите, нарежете ги на кръгчета с дебелина 0,5 см.
Картофите ще се приготвят на два етапа, но не бързайте да съжалявате, защото първият отнема изключително малко време.
Сложете нарязаните кръгчета в тава, полейте ги със захтина, поръсете ги със солта, пипера и индийското орехче и ги сложете във фурната за 10 минути. След като ги извадите, те ще бъдат меки и нежни.
В отделен съд разбийте яйцата, млякото, готварската сметана. Прибавете сол, пипер и индийско орехче.
Започваме с втората част! Наредете в тавичка един ред от леко запечените картофи, като използвате кръгла форма за печене с подвижно дъно.
Върху тях сложете малко шунка и настържете кашкавал. Следват нов ред картофи, нов ред шунка и кашкавал и така до свършване на всички продукти (без картофите, които ще ви трябват за последния пласт на тортата).
Залейте със сместа от млякото, сметаната и яйцата, и най-отгоре сложете още един ред картофи. Сложете във фурната за 40 минути. След като времето изтече, махнете подвижната форма и вкарайте тортата да се пече още 10 минути до получаване на златисто-кафява коричка на картофите
Преди поднасяне поръсете с пресен магданоз!
Добър апетит! /jenata.blitz.bg