Всичките ми приятелки буквално полудяха по есенната ми салата и вече не искат да ядат нищо друго през този сезон. Убедени сме, че и вие ще се влюбите в нея точно като тях. Тя е с кестени, ябълки и майонеза. Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на редица минерали, чиято липса води до чувство на отпадналост. Имат приятен сладникав вкус и се комбинират перфектно в ястия, салати и сладкиши, споделя кулинарка от сайта hera.bg.
Земната ябълка има високо съдържание на инулин, който играе роля на естествен пробиотик, създава добра микрофолора за червата.Смята се, че гулията, каквото е народното име на земната ябълка, спомага пречистването на кръвта и черния дроб. Добър източник на калий и магнезий. Инулинът и целулозата в нея засилват очистването от шлаки. Благодарение на него, усвояването на калций и магнезий се увеличава, затова в тази салатка имаме поръска и от сусам, в който може да ги открием в добро съотношение.
Продукти:
200 гр. сварени кестени
200 гр. земна ябълка
3 с.л. постна майонеза
1 с.л. наситнен пресен магданоз
1 ч.л. семена от сусам
сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме добре кестените: Разцепваме върха им с остър нож и ги слагаме в тенджера под налягане, а след завиране се варят за около 5-6 минути.
Ако ги варите повече, ще получите това, което се случи на моите - разваряват се.
След което обелваме топли и ги нарязваме на дребно.
Земната ябълка измиваме много добре и обелваме тук-там, малко кора не пречи, даже е чудесно.
Добавям малко пресен магданоз, щипка сол, постната майонеза и разбърквам добре. Накрая поръсвам със сусам.