Всички полудяха по тези вкусни кюфтенца, тайната е в....

Всички полудяха по тези вкусни кюфтенца, тайната е в....

Куркумата е ценна не само като подправка, но и поради невероятните си свойства

Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите си или веган менюто с нещо наистина вкусно и специално, пише hera.bg.

Едва ли някога сте опитвали толкова вкусна царевична супа, а приготвянето й е като детска игра

Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри. Последните забавят скоростта на смилане на сложните въглехидрати и така понижават гликемичния индекс.

Куркумата е ценна не само като подправка, но и поради невероятните си свойства.

Няма такава вкусотия: Пържени картофки с гъбки и беконче

Тези постни кюфтенца са перфектни с всякакви сосове, особено с доматен, със зеленчуци, за сандвичи с дипове и т.н. Но днес ви ги предлагам с патладжан и то ето такъв.

Задушен патладжан с моркови и доматен сос

Продукти:

1 патладжан - 280 гр.

2 бр. морков- 160 гр.

250 мл. пасирани домати

1 дафинов лист

1 ч.л риган.

1 голяма глава лук - 150 гр.

4-5 бр. скилидка чесън

3 с.л зехтин

Тези вкусни пилешки руладини с гъбки се топят в устата, всички вкъщи са луди по тях (СНИМКИ)

Приготвяне:

В тиган загряваме зехтин, слагаме дафиновия лист в него за 1 минута.

Добавяме настърганите моркови и лук, запържваме леко, добавяме чесъна.

Малко след това добавяме нарязани на кубчета патладжан.

Когато зеленчуците омекнат, добавяме 300 мл. пасирани домати, 100 мл. вода, риган, сол на вкус

Оставяме да поври още 5-10 минути, като разбъркваме от време на време.

За кюфтенцата с булгур

1, 5 л вода

200 гр булгур

4 с.л. зехтин

1 ч.л непълна майорана

1/2 к.л чесън на прах

1/2 к.л индийско орехче

1/2 млян кимион

1/2 куркума на прах

1/2 к.л черен млян пипер

50 гр. лук (1/2 малка глав алук)

сол на вкус

Приготвяне:

Фурната загряваме на 200 градуса.

Слагаме да заври 1,5 л вода с 1 ч.л сол, когато това се случи, изсипваме булгура.

Варим го около 10 минути, след което го прецеждаме, само колкото да се изтече повечето вода, веднага го преместваме в тенджерата отново.

Добавяме наситнения лук и всички подправки, заедно със зехтина.

Разбъркваме добре и оформяме кюфтенца или крокети.

Нареждаме в тавичка върху хартия за печене, печем до златисто.

Оставяме леко да изстинат, преди да ги пипаме, за да не се разпаднат.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай