Всички вкъщи полудяха по тази салата от сърцето на Родопите, изкушение е за всички сетива

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/vsichki-vkshchi-poludyakha-po-tazi-salata-ot-srtseto-na-rodopite-izkushenie-e-za-vsichki-setiva Jenata.blitz.bg
Всички вкъщи полудяха по тази салата от сърцето на Родопите, изкушение е за всички сетива

Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори с майонеза. Аз ще споделя с вас този вариант, който съм хапвала неведнъж в Смолян и прочутото с едрия си салатен боб село Смилян. Иначе казано – рецепта от сърцето на Родопите, пише кулинарката Искра Виденова от сайта hera.bg. 

Най-важната съставка в тази салата е смилянският фасул. Моят съм закупила точно от легендарното село, из което са пръснати сергийки, предлагащи не само различни сортове боб, но също глинени сачове, мед, сладко от боровинки и други горски плодове. Едрият фасул обаче може да се намери също и по пазарите в големите градове.

Продукти:

1 чаша смилянски боб
1 глава червен лук
4-5 печени червени чушки
1 консерва сладка царевица
20-30 гр. орехи
половин връзка магданоз
2 стръка пресен джоджен
ябълков оцет, сол и олио на вкус

Приготвяне:

Бобът се накисва във вода от предния ден. Винаги съм си мислила, че тази процедура има единствено за цел да омекоти обвивката и да улесни сваряването. Но откакто започнах да си произвеждам кълнове у дома, прозрях истинския му смисъл. В накиснатото семе започва процес на покълване, при който трудносмилаемите белтъчини, виновни за „газовата” слава на фасула, се разграждат до лесно усвоими аминокиселини. Затова, ако искате салатата да остане без последствия, не пропускайте накисване (за не по-малко от 24 часа). 

След това го сварете в тенджера под налягане за 40-45 мин. През това време нарежете на ивици печените пиперки, лукът на полукръгчета, а пресните подправки на ситно. Орехите счукайте на дребно. Когато боба се свари, отцедете го и прибавете нарязаните продукти, както и сладката царевица. Овкусете с ябълковия оцет, олиото и солта. По желание можете да допълните рецептата с няколко лъжици доматено пюре или лютеница – комбинацията със зрелия фасул е много сполучлива. След като сервирате салатата в чинии, поръсете я и с натрошените орехи. 

Горещи

Коментирай
4 Коментара
Мавруд
преди 5 години

Прилича на прясно повърнато.

Откажи
смолян
преди 5 години

Да бе, царевицата в салата е оригинална родопска идея, айде бегайте!

Откажи
taka e
преди 5 години

ако ти е омръзнало да ти викат кюфте,пълничката,дебелата вземи си това ,гаратирам ще спреш да плюскаш като луда,ще остлабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2kqNpXz

Откажи
бай хой
преди 5 години

Царевицата е типична за мексиканската кухня и не вярвам баба ти родопчанка едно време да я е слагала в салатата!!!!

Откажи