Пропуснали сте много, ако през живота си поне веднъж не сте опитвали пай с картофи и сирене. Подобно вкусно ястие можете да бъде поднесете без никакви притеснения и на най-изисканите си гости.
Вариантите за приготвянето му са страшно много. Може да бъде затворен, отворен или полуотворен.
Нашето предложение за пай с картофи е по-вкусно и от най-хубавата италианска пица. Приготвянето му ще ви отнеме час и половина. И определено няма да съжалявате за прекараното в кухнята време, защото всички ще се влюбят във вашата солена закуска.
Ето и списъка с продукти, които ще са ви необходими за приготвянето на 6 порции:
1 кг. пресни картофи
100 гр. краве масло
250 гр. полутвърдо сирене
30 гр. пармезан
1 глава лук
мащерка
сол
пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса. Намажете тавичка с кръгла форма с разтопеното краве масло.
Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци. Запържете го в 30 гр. краве масло на среден огън за 5 минути. След това оцедете от мазнината и сложете в чиния.
Баба ми издаде тайна при приготвянето на картофки, всички вкъщи полудяха по тях
Нарежете сиренето на тънки филийки.
Обелете картофите, измийте ги добре и ги нарежете на много тънки филийки. Сложете картофите в дълбок съд, залейте си с останалото разтопено масло и разбъркайте, за да може да се покрият равномерно с мазнината.
Чудна закуска, която е готова само за 5 минути! (СНИМКИ)
Поставете 1/3 от картофите на дъното на тавата за печене. Поръсете ги със сол, черен пипер и мащерка. Отгоре наредете нарязаното на филийки сирене. След това сложете нов слой картофи, върху него - слой от лук, сол и черен пипер, а най-отгоре покрийте с резенчета сирене. Картофите, които са останали, наредете като гледате да се припокриват в краищата - като малки керемидки. Най-отгоре поръсете отново със сол и черен пипер и залейте с остатъка от разтопеното краве масло.
Време е за чудна „Пица сандвич” (СНИМКИ)
Сложете тавата във фурната и печете 1 час. Когато времето изтече, поръсете с пармезан и печете още 15 минути. Колкото и трудно да ви е, ще трябва да изчакате 5 минутки, преди да сервирате уникално вкусната си солена закуска, защото готовият пай се нуждае от малко време. Най-малкото, за да поизстине! Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!