Всички знае, че ние сме това, което ядем. Да, правилното хранене може да ни помогне да отслабнем и да поддържаме идеалното тегло, но знаете ли, че храната влияе и върху настроението ни?
В това е категорична спортната лекарка Александра Пурига. Но не само това! Тя казва, че ако изпаднем в депресия, то лесно може да преборим тези неприятни чувства само чрез… храната, която консумираме.
„Ако сте в депресия, то яжте тези храни и ще видите как бързо ще се оправите“, казва тя.
„Плодовете с ярки цветове могат да намалят риска от депресия“, казва спортният лекар Александра Пурига.
Пурига отбелязва, че някои проучвания са открили връзка между възпалението на червата и депресивните разстройства.
Тя поясни, че ярките плодове и зеленчуци съдържат каротеноиди - растителни пигменти, които не само правят плодовете по-ярки, но и намаляват възпалението в тялото.
Според нея чрез консумацията на плодове с каротеноиди могат да се справят възпалителните процеси в червата и това може да подобри благосъстоянието на хората с депресивни разстройства.
„Каротеноидите потискат производството на цитокини (молекули, които помагат на клетките да формират имунен отговор към различни патогени), тоест те се борят с възпалението не само в червата, но и в мозъка“, обяснява тя. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки