След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости. Те са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост - сряда и петък, пише кулинарният сайт hera.bg.
Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе, особено от днешна гледна точка, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си.
По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.
Ето и постите по дати:
15-22 ноември - спазва се строг пост
23 ноември - 19 декември - позволено е вино, риба и морски дарове - с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.
20- 24 декември - отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.
25 декември - вече може да се блажи - т.е хапва месо и млечни продукти
Какво да хапваме по време на постите?
Организмът ни има нужда от белтъчини, така че изключвайки месото и млечните продукти е нужно да ги заместим с такива от друг произход. Това са ястия с:
боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут, киноа, гъби, авокадо, всякакъв вид кълнове, соеви продукти - тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Добавете също ядки и семена в менюто си - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други
По време на постите е нужно да хапваме и повече плодове и зеленчуци, който да донесат на организма ценни витамини и минерали - не забравяйте да включите в менюто ябълки, портокали, киви.
По време на коледните пости е сезона на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата, все още има патладжани. Освен това можете да хапвате и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, боб, които могат да се намерят замразени в повечето магазини.
Почти всички видове макаронени изделия са подходящи за пости. Все пак обърнете внимание на етикета, дали не е отбелязано наличието на яйца или други животински продукти.
Зехтинът както знаете има свойствата да изчиства организма от натрупаните мазнини, така, че използването му ще спомогне още повече за прочистването на организма от токсините.
Както стана ясно има дни, в които да се яде риба е позволено (на Никулден даже задължително). Това важи само за миряните - служителите на манастири и църкви, спазват строг пост. Ето и някои от рибите, които са с най-високо съдържание на белтъчни: риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва. Не забравяйте и разнообразието от безгръбначни мекотели, който в дните, когато не се спазва строг пост са разрешени: октоподи, калмари, рапани и миди.
Важно: От постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или се отнасят пренебрежително към тях или ги свеждат до обикновена диета. Ако пристъпите към тях обаче единствено с надеждата, да свалите няколко излишни килограма, сигурно ще останете разочаровани. Смисълът на постите е съвсем друг – постигане на хармония между душата и тялото.
Затова постът изисква не само да изключим от менюто си месото и млечните продукти, но и да пречистим мислите си от злободневните проблеми, агресията и завистта към околните, които са разрушителни най-вече за самите нас. Ако не сте вярващи, сигурно ще си кажете, какъв е смисълът. Фактът, че постите са начин за постигане на хармония от най-дълбока древност и съществуват не само в християнството, но и в будизма, юдаизма и мюсюлманството, говори, че смисълът им е универсален и не се свежда до една определена религия.
Разпространеното мнение, че лишаването от месо и млечни продукти ще отслаби организма ни, е заблуда. Истината е точно обратната – животинските продукти са слузообразуващи и съдържат много токсини, които се натрупват в тъканите. Тялото ни има само два начина, по които може да се освободи от слузта – или чрез продължително постене или чрез вдигане на висока температура. Затова ако пренебрегнете постенето, най-вероятно скоро ще се почувствате болнави, ще усещате постоянна умора и ще загубите тонуса си.
Смисълът на постенето обаче съвсем не се изчерпва с медицинските ползи. Човешката психика и физика са дълбоко свързани и пречистването на тялото е начин за постигане на духовна хармония. По време на поста ще забележите как все по-рядко сте нервни, раздразнителни или дребнави. Най-малкото лишението от определени храни е каление на волята, а именно от нея зависи успехът ни в повечето начинания.
Не бива да забравяте обаче, че истинският пост изисква също въздържание от алкохол, сексуални контакти и шумни забавления. Смисълът е за определен период от време, да се концентрирате не върху удоволствията и злободневните проблеми, а върху личностното си развитие.
Всъщност, ако правилно съставите менюто си по време на Коледните постите, дори е възможно да не усетите лишение. Не случайно те се наричат „рибни” – през повечето време е разрешено яденето на риба и безгръбначни – охлюви, калмари, скариди и всякакви други морски дарове. Те са едни от най-полезните, вкусни и леки храни. Трябва да спазвате строг пост (единствено растителна храна с олио) само през дните от 15 до 22 ноември и от 20 до 24 декември, всички сряди и петъци. В тези периоди можете да си доставяте необходимите белтъчини и витамини с ядки, различни кълнове, пълнозърнести продукти, много пресни плодове и зеленчуци. Не рядко постите стават повод да обогатим еднообразното си меню и да се храним с вкусни и полезни продукти, които иначе рядко присъстват на масата ни.