24-г. остана без утроба, след като лекарите откриха истинската причина за менструалните й спазми

24-г. остана без утроба, след като лекарите откриха истинската причина за менструалните й спазми

Размерът на тумора бил колкото главата на бебе

Млада ирландка остана без матката си, след като лекарите й откриха тумор на яйчника с размера на бебешка глава, съобщава The Sun.

От 22-годишна възраст Сара Нали започнала да се оплаква от силни болки по време на месечния си цикъл. Тя страдала от умора, болки в корема и гърба.

Две години по-късно, през октомври 2022 г., след няколко посещения личния си лекар, младата жена била приета в болница заради предполагаема инфекция на пикочните пътища.

Скенер на матката обаче разкрил, че има агресивна форма на рак на яйчниците, който се е разпространил и в двата яйчника, и в лигавицата на стомаха. Размерът на тумора бил колкото главата на бебе.

7 сигнала, които алармират за рак на яйчниците

Лекарите решили, че най-добрият начин за действие е да извършат хистеректомия, която включва отстраняване на всички репродуктивни органи.

"Казаха ми, че ако ракът беше открит по-рано, щеше да е по-лесно за лечение и може би репродуктивната ми система можеше да бъде спасена. Бях бясна, но какво можех да направя?", оплаква се тя. 

Две години след операцията ирландката се е възстановила напълно. Според лекарите обаче има 80% вероятност от появата нов тумор.

За да предотврати евентуален рецидив, Нали редовно приема хормонални лекарства. Заради тях обаче започнала да изпитва симптоми на менопауза: болки в ставите, умора, косопад, наддаване на килограми и лошо настроение. 

8 ранни симптома на рак на яйчниците, които не трябва да пренебрегвате!

Момичето разказа историята си, за да повиши осведомеността за симптомите на рак на яйчниците и рак на шийката на матката. И насърчава всички жени да се отнасят сериозно към репродуктивното си здраве.

"Има схващане, че жените не бива да се оплакват от менструални болки, а просто да се справят с тях. Но вече не мисля по този начин“, казва тя. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

 

Коментирай