Съвременната жена не спира да търси нови модни препарати за загуба на тегло, вечна младост и добро настроение. Често сме готови да дадем купища пари, само и само да се сдобием с така мечтаната фигура и блестяща кожа.
Понякога изобщо не се замисляме, че такива лекарства съществуват и в природата. Просто защото нищо не знаем, или по-скоро не подозираме за техните свойства.
Например, какво знаете за ягодите?
Учени от университет в Калифорния са установили, че те съдържат физетин - вещество, което е способно да се бори със загубата на паметта при Алцхаймер. Специалистите са провели опити с мишки. В продължение на 10 месеца две групи мишки, заразени с щама на преждевременното стареене, са хранени с една и съща храна, но в храната на първата група учените редовно са прибавяли физетин. В края на експеримента е станало ясно, че разликата между двете групи е поразителна. При мишките, които не са получавали физетин, е установено значително намаляване на физическите и когнитивни функции.
След това експертите са започнали експериментите си с хора. Почти 122 000 медицински сестри на възраст от 30 до 55 години в периода 1976-2001 г. веднъж на четири години подробно са описвали с какво се хранят и колко често го ядат. От 1995 година е започнало оценяване на когнитивните функции на субектите, надхвърлили 70-годишна възраст. В края на експеримента изследователите са достигнали до извода, че при жените, които редовно са консумирали ягоди и боровинки, процесът на когнитивна дегенерация, свързана с възрастта, е значително забавен. Установено е също, че ягодите забавят процеса на стареене на клетъчно ниво.
Още през миналия век е установено, че ягодите повишават сексуалното желание както при мъжете, така и при жените. Това се дължи на цинка, който се съдържа в плодовете на това растение. Той не само повишава сексуалната възбуда, но и увеличава четворно вероятността за зачеване.
Изследователи от Харвардския университет са установили, че редовната употреба на ягоди снижава риска от развитие на сърдечни пристъпи при жените с над 30%.
Доцент по въпросите на хранене и епидемиология от Харвардското училище по обществено здравеопазване пък препоръчва на всяка жена да включи ягодите в менюто си. Според него, това ще помогне значително при профилактиката на сърдечните заболявания.
В ягодите се съдържа и пектин, който подпомага храносмилането и помага в борбата срещу лошия холестерол. Фолиевата киселина и желязото, калцият и фосфорът, манганът и калият пък ще ви дадат повече жизненост и ще укрепят имунната ви система. По-специално, калият, който се съдържа в ягодите, може да намали кръвното налягане при хипертония.
Ягодите не са противопоказани дори за диабетици, тъй като имат много ниско съдържание на захар. Американските филмови звезди са добре запознати с тази собственост на плодовете и по тази причина често включват ягодите в диетите си.
Специалистите диетолози съветват пациентите си с наднормено тегло да ядат ягоди. Благодарение на съдържащите се в тях витамини С, В и РР те укрепват имунната, нервната и съдовата системи. Ягодите притежават и диуретичен ефект, който намалява отока. Също така те са полезни и за почистване на червата.
Човекът е почти единственият бозайник, лишен от възможността самостоятелно да произвежда Витамин С. Набавя си го от плодовете. И от ягодите. Витамин С ни предпазва от свободните радикали на слънчевата радиация, като едновременно с това укрепва роговицата и ретината на очите ни./jenata.blitz.bg