logo

6 масови грешки преди посещение на гинеколог

6 масови грешки преди посещение на гинеколог

Масово жените не знаят за това и се излагат, отивайки на преглед

Напълно нормално е при спешен случай да изтичаме на гинеколог, без да се подготвим предварително. 

Но, ако имате записан час, то тогава е важно да правите и съответно да не правите някои неща.

Защо жените не бива да седят с кръстосани крака - истини и митове!

Масово жените не знаят за това и се излагат. 

Днес ще ви разкрием 6-те неща, които не бива да правите преди посещение на женски лекар.

Как да се подготвим за гинекологичен преглед:

Не ходете на гинеколог по време на цикъл

Както обясни гинекологът-ендокринолог Евгения Назимова в своя телеграм канал, първата грешка, която може да се направи, е да насрочите посещение при лекаря в дните на менструацията. Според нея лекарите все още срещат такива случаи, въпреки че това правило изглежда очевидно за мнозина.

Назимова припомни: вземането на цитонамазки по време на менструация е или невъзможно, или резултатите от анализа ще бъдат по-малко точни.

Временно спрете приема на лекарства

Втората често срещана грешка е приемането на лекарства, които могат да повлияят на резултата от цитонамазка в навечерието на посещението при гинеколог. Тези лекарства включват вагинални препарати като супозитории и кремове, включително контрацептиви.

Както отбеляза Назимова, ако пациентът е подложен на някакъв курс с лекарство, съдържащо антибиотици, тогава първо трябва да го завършите и едва след това да планирате час при гинеколога. Освен това понякога дори трябва да изчакате известно време след завършване на курса. Колко точно - можете да разберете от лекаря, който ви е предписал лекарството.

Откажете се от секса

Правенето на любов в навечерието на преглед при гинеколог също е често срещана грешка на момичетата. Разбира се, сексът не винаги влияе на резултатите от теста, но има такива случаи. Не е необходимо да се отказвате от сексуална активност за дълго време: един ден е достатъчен.

Не измивайте вагината си

Не е необходимо да почиствате старателно интимните си места преди преглед при гинеколог, тъй като вагиналната микрофлора трябва да е естествена. Освен това, предупреди Евгения Назимова, в никакъв случай не трябва да си вземате вагинални душове, особено с антисептици. Това е не само ненужно, но и вредно.

Лошо ли е наистина да носим сутиен 24/7?

Не епилирайте

Много хора бързат да премахнат космите в зоната на бикините, преди да отидат при гинеколога, погрешно вярвайки, че тяхното присъствие може по някакъв начин да повлияе на резултатите от прегледа. Всъщност обезкосмяването изобщо не е необходимо и това е изцяло ваша работа.

Не броете дните от цикъла преди ултразвука

И накрая, 6-та често срещана грешка е изборът на датата на ултразвука, като се фокусира върху дните на цикъла. Смята се, че можете да се подложите на процедурата само на 5-7-ия ден. Това не е вярно, планирана диагностика може да се направи по всяко време.

Но ако вие и вашият лекар искате да идентифицирате конкретна патология, тогава в този случай наистина трябва да потърсите правилната дата с календара./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Читател

Читател 17.09.2023 22:12

Е има ли жени, които се обезкосмяват преди преглед? Аз съм естествена отдоло. Ж 40

Мой

Мой 18.09.2023 3:11

Мойсей казал: Само две неща на този свят миришат на риба. Едното е риба.

Грас

Грас 18.09.2023 7:26

Нежбезкосмена и немита..... не е верно....