Шоколадът е много ценен десерт. И макар често да го определят като нездравословен, някои видове от това сладко изкушение са изключително полезни.
Наясно сме, че той се произвежда от какаови семена, които му осигуряват доста витамини, минерали, антиоксиданти и други ценни съставки. Всички видове шоколад с високо съдържание на какаови зърна, в които няма захар и други примеси, съществено подобряват имунитета. Поне до този извод са стигнали американски учени от Университета Лом Линд.
Според тях, мозъчната активност се подобрява значително при консумацията на 48 грама шоколад дневно. Този десерт засилва междуклетъчните сигнали, водещи към имунната система.
Изводите са направени въз основа на електроенцефалограма, която е отчела повишение на мозъчната активност в гама-областта при честота от 25 до 100 херца.
А що се отнася до твърденията за вредата от шоколада, те са базирани на изследване, насочено към проучване на въздействието на захарта върху кръвта./jenata.blitz.bg