logo

Диетични аналози на популярните коледни и новогодишни ястия 

Диетични аналози на популярните коледни и новогодишни ястия 

Има как да похапваме сладичко и обилно без да надебелеем драстично

След по-малко от месец масите ни ще започнат да се препълват с всякакви благини. Все пак идват коледните и новогодишни празници, а по традиция българите обичаме да си угаждаме всячески по това време на годината.

Преяждането и страстта към не здравословната храна обаче могат да причинят сериозни вреди на здравето ни. 

Диетологът Елена Соломатина изброи полезни аналози на традиционните новогодишни лакомства, благодарение на които няма да напълнеем по време на празниците.

Например в руската салата се препоръчва да добавите повече яйчен белтък и по-малко жълтък, както и да замените картофите с йерусалимски артишок, а салама да бъде заменен с варени пилешки гърди. Като дресинг можете да използвате нискомаслено кисело мляко, заквасена сметана, горчица и подправки.

Новогодишната трапеза трябва да бъде „украсена“ с възможно най-много леки закуски от зеленчуци и плодове, а всички сосове трябва да са с ниско съдържание на мазнини.

Но какво са коледните и новогодишните празници без сладкиши! Трябва да бъдете внимателни с тях. Като десерт, вместо торти и сладкиши е по-добре да се даде преднина на сладоледа, сорбето, плодовата салата или в краен случай на кекса с кисело мляко.

Да ви е сладко, но внимавайте с преяждането, за да не съжалявате за натрупаните килца покрай коледните и новогодишни празници. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай