logo

Дори не подозирате колко опасни за здравето могат да бъдат цитрусовите плодове!

Дори не подозирате колко опасни за здравето могат да бъдат цитрусовите плодове!

Всички сме запознати с полезните свойства на цитрусите. Те са богати на витамини С, В, Р, РР, както и на калций, калий, каротин, фруктоза и фибри. Въпреки това, тези плодове могат да бъдат и много опасни. 

Грейпфрут

Грейпфрутът е един от най-опасните плодове. Освен че е най-големият виновник за алергиите, той съдържа и много коварни вещества, наречени фуранокумарини. Канадски учени са открили, че фуранокумарините могат да отмият от организма ензимите, които участват в разграждането на много лекарства. При това ефектът от действието на медикаментите се увеличава от 2 до 10 пъти. Ето защо лекарите препоръчват да не се пият лекарства със сок от грейпфрут. В противен случай рискувате да предозирате медикамента, дори ако сте приели само една таблетка.

Освен това веществата, които се съдържат в грейпфрута, могат да нарушат обмяната на женския хормон естроген, което от своя страна може да доведе до рак на гърдата. Не трябва да се пристрастявате към този плод, особено по време на менопаузата.

Портокал и лимон

Те също са способни да предизвикват всевъзможни алергични реакции, макар че не са толкова силни като грейпфрута. 

Изследователи от Британския университет в Лийдс са стигали до извода, че злоупотребата с тези плодове може да доведе до отлагане на пикочна киселина в ставите, т.е. до заболяване, известно като подагра. Факт е, че фруктозата, която изобилства в цитрусови плодове, подобрява притока на киселина в костната тъкан. Според учените, при хората, които пият по една чаша портокалов сок на ден, рискът от появата на това заболяване се увеличава с повече от 40%. Колкото дозата е по-голяма, толкова повече се увеличава и рискът от появата на подагра.

Тези, които страдат от захарен диабет, затлъстяване, също трябва да забравят за портокалите и лимоните. 

Мандарини

Освен че са много опасни за хора, които страдат от нефрит, хепатит, холецистит, гастрит и язва, мандарините могат да са много вредни и за напълно здрав човек. Британски учени са стигнали до заключението, че кората на този плод е изключително опасна за човешкия организъм. За да не се развалят плодовете преждевременно, те са покриват със специално съединение, съдържащо химическо вещество етилен. Той има свойството да се натрупва в черния дроб и вследствие на това да го унищожава.

Преди употреба, мандарините трябва да се измиват много добре. Кората им не трябва да се използва за почистване на зъбите, да се яде или да се използва за приготвянето на чайове и компоти. /jenata.blitz.bg

Коментирай

готвач

готвач 28.06.2018 10:53

яжте лайна за да сте здрави