logo

Ето защо трябва да ядем хляб всеки ден

Ето защо трябва да ядем хляб всеки ден

Световната здравна организация го включва в основата на ежедневната диета и в това няма нищо случайно

От древни времена се смята, че хлябът е храна, към която трябва да се отнасяме с голямо уважение. Прадедите ни са посрещали скъпите си гости с хляб и сол, а по време на война е било много трудно да се сдобиеш с този продукт. 

Сега времената са различни и мненията за хляба са коренно различни. Някои казват, че той е полезен, чудотворен и питателен. Други уверяват, че този продукт от брашно е пълен с вредни въглехидрати, които трябва да бъдат изключени от дневното меню. 

Какво се случва с организма, ако пием редовно доматен сок?

Първите неща, от които много хора, опитващи се да отслабнат, се отказват, са хлябът и тестените изделия.

А междувременно Световната здравна организация ги включва в основата на ежедневната диета. И в това няма нищо случайно! Хлябът е източник на енергия и множество микроелементи, които са изключително полезни за човешкия организъм.

Днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем малко повече от тях, за да се уверите, че не е нужно да изключвате това изделие от дневния си режим. 

Бавни въглехидрати
Може би най-главното в хранителната стойност на хляба са сложните или бавни въглехидрати. Те се различават от обикновените по това, че не са изчистени от фибри.

Соята - приятел или враг: Цялата истина за растението и ползите му за организма

Най-просто казано, тялото се нуждае от повече време, за да ги усвои, което означава, че се чувстваме сити по-дълго време. 

Протеини и аминокиселини
В сравнение с пилешките гърди, в хляба няма толкова много протеини - само 9 грама. Това обаче не е от  значение. По-важни са аминокиселините, които се съдържат в тях.

Какво се случва с организма ни, ако спрем да ядем захар?

В хляба те са 18 и всеки един от тях изпълнява много важна функция. Триптофанът например подобрява настроението и качеството на съня, а цистинът премахва токсините от тялото и забавя процеса на стареене.

Витамини
Всички знаем колко много витамини се съдържат в зеленчуците и плодовете. Но почти никой не говори за това, че хлябът също е източник на ценни витамини и минерали.

Спрете да ядете тези храни преди да сте развили рак!

Сред тях са витамините от група В, които помагат на работата на сърцето, витамин Е, който укрепва имунната система, както и мед, цинк, желязо, калий, натрий, калций и фосфор. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай