logo

Гинеколожка каза може ли да ходим без гащи, или не

Гинеколожка каза може ли да ходим без гащи, или не

Някои от нас често „забравят“ да си сложат долно бельо, но дали това е редно или не – вече всичко е ясно

Понякога някои жени „забравят“ да си сложат бельо – говорим не само за сутиен, ами и за гащи. И мъжете го правят, а най-честото оправдание, което си намират е, че нямат чисти боксерки/слипове. Често пъти дамите пък се оправдават, че ако сложат гащички,  те ще личат през дрехите, с които са.

Но може ли да ходим без бельо? Тук не говорим за моралната гледна точка, а за здравословната.

Е, отговорите дойдоха от гинеколожката д-р Екатерина Волкова. „Възможно е, но има много условности“, казва тя и допълва:“ Именно това „но“ е много важно“.

Волкова разкрива и кои са плюсовете и минусите на това да „забравим“ да си сложим бельо.

Носите ли правилно бельото си? 6 важни съвета от гинеколог

Специалистката казва, че има няколко важни неща, които трябва да се вземат предвид:

1. Ако не носите бельо през лятото, ще трябва да перете панталона или роклята си по-често, тъй като една жена нормално може да има от 4 до 6 мл секрети на чатала на бикините си на ден.

2. Има риск от нараняване на вулвата с тесните шевове на дрехите.

3. Без бикини е удобно и определено не е вредно за здравето в топло време, ако сте с памучна рокля, домашни дрехи и по време на сън, но когато навън е студено или още повече дъждовно, не трябва да забравяте да си сложите бельо.

Д-р Екатерина Волкова също така споделя и какви трябва да бъдат правилните гащи. Ето съветите, които дава:

1. В природата изобщо няма гащи: нито при първобитните хора, нито при котките, кучетата и другите животни. Функцията на защита от околната среда се изпълнява от окосмяването по интимните части - това е най-физиологичната защита. Но реалността е съвсем различна, ние сме различни, културата е различна, така че бельото трябва да е възможно най-естествено и семпло.

2. Ширината на долната част на гащите е основният критерий за „правилността“ им. Заложете на по-широките възможности, което означава, че трябва да кажете твърдо „не“ на прашките.

3. Бельото с функция за „късане“ (което е сред основните секс артикули) не е добра идея, тъй като нарушава кръвообращението в тазовите органи и освен това обикновено е изработено от плътна синтетика. И помним, че естествените материали са нашето всичко.

4. Четем етикета и търсим върху него памук, лен, камбрик и/или коприна- колкото повече от тях има в състава, толкова по-добре. Списъкът не трябва да включва полиамид, полиестер и еластин.

Правила за пране на бельо:
- строго е необходимо да се изпират всички нови гащи преди първото носене;

- може да перете бельото заедно с обикновените дрехи, от това няма да се зарази с нещо;

- няма нужда да гладите бикини: в природата не живеем в стерилни условия, не е необходима пълна дезинфекция на всичко, което ни докосва било то и по интимните части. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

анонимен

анонимен 14.06.2023 18:03

секи ден ли да сменяме гащите или един път седмично...

Jaunty

Jaunty 16.06.2023 7:30

Не се престаравай. Като се съберат достатъчно мухи ще се подсетиш да ги смениш. На две-три смени може и да се подмиеш...

Гачо

Гачо 16.06.2023 8:36

По широки гащи и да не забравяте,жълтото отпред кафявото отзад.

коко

коко 16.06.2023 14:35

ако искаш да изкараш киннти ходи месец със едни и същи гащи и после ги продай пълно е смалоумници които ги купуват мисле че във фейса има такава група

До Анонимен

До Анонимен 16.06.2023 15:10

Ма как седмично, веднъж МЕСЕЧНО, и да запомниш