logo

Хиляди момичета по света бойкотираха сутиена в името на естествеността, но... Дали това наистина е полезно?

Хиляди момичета по света бойкотираха сутиена в името на естествеността, но... Дали това наистина е полезно?

Насърчаващите естествения външен вид призовават жените да обърнат гръб на сутиена в името на собственото си удобство и крепко здраве. Но какво смятат лекарите и самите дами по въпроса?  И наистина ли е полезно да се ходи без сутиен?

Напоследък темата за естествения външен вид е много популярна и това кара много момичета по света отчаяно да отстояват правото си да се чувстват комфортно. Например обществената организация "Free the Nipple" призовава всички дами да заголят свободно гръд, както правят мъжете. 

И докато голяма част от жените не са навити да ходят голи до кръста, много дами са готови да се сбогуват със сутиените си, които смятат за изключително неудобен и ненужен аксесоар. 

В съвременния си вид сутиенът се е появил в началото на XX век, за да замести корсета. За да усетите еволюцията при сутиените, е достатъчно само да направите една малка обиколка по магазините, в които се предлага долно бельо. Веднага ще забележите, че Push Up моделите, които се предлагат, вече са много по-малко, търсенето им също е намаляло, а производителите са се ориентирали към производството на по-нежни модели. 

Push Up сутиенът стана хит през 90-те години на миналия век и дамите полудяха по него, защото зрително увеличават бюста и привличат погледите към деколтето, дори когато то не е особено пищно. През 2015 г. на пазара се появиха бралетите - нежни красиви сутиени без метални елементи и оформящи чашки. Този модел стана изключително популярен, дамите се почувстваха толкова естествено и приятно в него, че на много от тях им се прииска да съхранят усещането завинаги, отказвайки се напълно от сутиена.  

Така  всички забравиха за Push Up сутиена и компаниите, произвеждащи такова долно бельо, започнаха да търпят загуби. Дори и лидери като Victoria’s Secret. 

В тези години се появи и вече споменатото движение "Free the Nipple". Пикът на активността му настъпи през 2016 г., когато  Facebook и Instagram започнаха да блокират снимки с полугола женска гръд. Яростните протестни движения постепенно започнаха да се асоциират не само с ограниченията в социалните мрежи, но и с отказа от носенето на сутиен в името на комфорта и естествеността. 

Живот без сутиен - какво смятат дамите?

Момичетата с малък бюст с огромен ентусиазъм поддържат тенденцията да се ходи без сутиен, тъй като за тях той е неудобен. Притежателките на малки гърди могат спокойно да си позволят в ежедневието да ходят без сутиен и да го използват само за особени поводи.

Големият въпрос е кое е по-важно за всяка жена - комфортът или отсъствието на укорителни погледи заради малките им форми. 

Неочаквано, но и дамите, които носят  4-5 размер, също признават, че да ходиш без сутиен е много комфортно. Да се разхождат постоянно без бельо обаче за тях е малко сложно, тъй като по-пищните им форми се нуждаят от поддръжка. Затова и като алтернатива на сутиените те използват тънки бюстиета.  Те разпределят натоварването от тежестта на гърдите много по-равномерно и много дами отбелязват, че след като са започнали да ги носят, са спрели да изпитват болки в гърба.

Уместно ли е да ходим без сутиен?

Липсата на сутиен не трябва да се смята за нещо вулгарно, стига да не предизвиква провокативни мисли. Етикетът обръща внимание на отсъствието на чорапи или чорапогащници, но никъде нищо не се казва за наличието или отсъствието на сутиен. Според етикета обаче прекаленото разголване на тялото не е допустимо, защото етиката предполага да изпитваме уважение към себе си и хората, които ни заобикалят. 

Какво смятат мамолозите по въпроса?

Въпреки слуховете, че отказът от носене на сутиен не води до увисване на гърдите, а точно обратното - дори е полезно, при физическа активност, особено когато се занимават със спорт, за дамите с по-големи гърди е препоръчително да носят сутиен.

Мамолозите се обявяват срещу носенето на т.нар. невидими сутиени. При използването на подобни силиконови изделия гърдите прегряват, притокът на кръв към тях се засилва, което може да причини активизиране на анормални клетки и понататъшното им превръщане в злокачествени образувания. Рядкото използване на силиконови сутиени не предизвиква такива сериозни проблеми, но при редовна употреба рискът се увеличава многократно. /jenata.blitz.bg

Коментирай

000888

000888 03.10.2018 10:12

За мъжките очи си е много полезно!