Има хора, за които докато не изпият сутрешното си кафе, а понякога и повече от едно, не могат да се събудят. Кисели са, не искат да виждат и да общуват с никого, некоординирани са и т.н.
Всеки от нас има различни предпочитания за това как да пие кафето си. Някои го предпочитат късо, други дълго, едни харесват горчивото, а други слагат огромно количество захар.
Но сякаш кафе с мляко е начинът, по който българите масово сме свикнали да пием тази ароматна напитка. Смята се, че млякото премахва горчивината, подобрявайки вкуса на кафето.
Дария Соболева, която е ръководител на групата за бариста на марката Milfoods, каза кое мляко е най-добре да добавите към напитката.
„Не всеки млечен продукт е подходящ за приготвяне на любимата ви напитка, животинското мляко винаги ще е подходящо, но не и алтернативното“, посочи първо специалистът. По думите й сред тях са соята и овесените ядки – те не вървят добре с кафето, което има кисел вкус.
„Такова мляко няма достатъчно сладост, както например млечните напитки от кокос или ядки“, обясни Соболева. „Банановото мляко, което има специфичен и също леко кисел вкус, няма да върви добре с по-киселичко кафе“, уточни бариста експертът.
„Мазното мляко или сметана няма да помогне за подобряване на вкуса на киселото кафе: съдържанието на мазнини в добавката няма да промени вкуса на напитката по никакъв начин, само ще повлияе на нейната плътност - може да стане по-водниста.
Но не може да се каже, че това ще развали кафето“, обясни експертът.
Като цяло, когато добавяте мляко към кафето у дома, трябва да изберете обикновено краве мляко. „Продуктите от професионалната линия, които обикновено са на разположение на баристите в кафенета и ресторанти, са идеални за смесване на кафе с мляко“, заключи Соболева. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!