logo

Не е за вярване колко растения са необходими, за да почистите въздуха у дома

Не е за вярване колко растения са необходими, за да почистите въздуха у дома

Разберете дали си заслужава да напълним къщата и офиса със саксии или просто трябва да отворим всички прозорци

Всички знаем, че дърветата са основните „производители“ на кислород на планетата ни. А без кислород сме загубени – факт!

За нищо на света не носете тези цветя в дома си!

Често пъти чуваме, че дишаме мръсен въздух, но как да си набавим чист в големия град и у дома? Е, според много изследвания това може да стане, ако имаме растения у дома или в офиса.

Сега от jenata.blitz.bg ще ви кажем колко точно растения трябва да имате у дома, за да почистят въздуха в помещението.

И така, според ново проучване идеята, че стайните растения могат значително да подобрят качеството на въздуха в помещенията, е мит. 

Учените откриха, че конкуренцията с офисна вентилационна система ще изисква поне 930 (това не е грешка) растения на квадратен метър площ. Подобен ефект може да се постигне в дома ни само като отворите няколко прозорци.

Бързо се отървете от тези растения, преди да са убили детето ви или домашния любимец

„Саксийните растения могат да украсят нашите домове и офиси, но способността им да почистват атмосферата е силно преувеличена“, казват експертите.

Анализирайки десетилетия на изследване, експертите установили, че растенията абсорбират вредните химикали твърде бавно, за да имат някакъв значителен ефект. Вентилационните системи или отворен прозорец намаляват количеството на летливи органични съединения (ЛОС) много по-бързо.

Авторите на проучването отбелязват, че резултатите от минали изследвания са погрешни, тъй като експериментите са проведени в запечатана камера при лабораторни условия. Но затворената среда няма много общо с дома или офиса.

Това означава, че цялостният ефект на стайните растения върху качеството на въздуха в помещенията е практически незначителен. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!