logo

Правим тези 5 неща всеки ден, а те могат да ни докарат рак!

Правим тези 5 неща всеки ден, а те могат да ни докарат рак!

Жените получават рак на белия дроб по-често от мъжете! Всеки пети случай на рак на белия дроб се диагностицира при хора, които никога не са докосвали цигари.

Според статистиката, към рак на белия дроб поразява по-често представителите на нежния пол. Онколозите все още не могат да кажат със сигурност кои фактори водят до развитието на рак на белия дроб при хора, които никога не са пушили, но има няколко причини, които увеличават риска от развитие на болестта. Добре е да знаете кои са те!

Пасивно пушене

До 35% от случаите на рак на белите дробове при непушачи са причинени от пасивното пушене. Освен това "вторичният дим", който пушачите издишват, е много по-безопасен от дима от запалена цигара, вдишана от непушачи. Така че, ако не можете напълно да се предпазите от вторичния дим, поне избягвайте да вдишвате "първичния" дим.

Азбест

Този материал често се включва в различни строителни смеси и материали. За щастие, поради големия брой проучвания, потвърждаващи връзката между азбеста и рака на белите дробове, употребата на това вещество постепенно намалява. Но, ако работите в строителството или в отрасли, занимаващи се с употребата на азбест, се погрижете да повишените мерки за сигурност.

Замърсяване на въздуха

Микрочастици, съдържащи се в газовете, които изхвърлят автомобили, електроцентрали, печки за изгаряне на дърва, могат да допринесат за развитието на рак на белите дробове. Затова, независимо от това колко незначително звучи, си заслужава добре да обмислите къде точно ще решите да живеете. Колкото повече време сте извън града, толкова по-добре за вас и здравето ви. 

Радиационна терапия

Жените, които са преминали курс на лъчева терапия за борба с рака на гърдата, впоследствие са по-застрашени от развитие на рак на белия дроб, според проучванията. 

Почистване и готвене

Друга причина, поради която жените страдат повече от рак на белия дроб, е неравномерното разпределение на домашната работа. Много от химикалите, съдържащи се в препаратите за почистване, са много вредни за здравето. При вдишването им може да си докарате много сериозни заболявания дори и рак на белия дроб. Добре е да използвате маска, за да предпазите дихателната си система./jenata.blitz.bg

Коментирай