logo

Психолози посочиха най-ефективното и достъпно "хапче" срещу стреса

Психолози посочиха най-ефективното и достъпно "хапче" срещу стреса

Една кратка разходка сред природата е достатъчна, за да се намали значително нивото на кортизола

Ново проучване на Университета в Мичиган показва, че само половин час сред природата е достатъчен, за да се възстановим от стреса и напрежението, които ни измъчват. Специалистите обаче посочват едно важно условие: тези 30 минути трябва да прекараме без телефон и интернет!

Авторите на изследването, публикувано в списание Frontiers in Psychology, говорят за „натурално хапче“, което е изключително достъпно. Шумоленето на листата, зелената трева и миризмата на борови иглички - само една кратка разходка в пролетната гора или парка е достатъчна, за да се намали значително нивото на хормоните на стреса.

"Ние вече знаем със сигурност, че стресът, причинен от повишените нива на кортизол, се намалява, когато прекарвате времето си сред природата", казва Мери Карол Хънтър, един от авторите на статията. 

Тези признаци издават, че причините за стреса и гнева ви се крият във вашия дом!

Кортизолът, известен също като хормон на стреса, се отделя от надбъбречните жлези. Хроничният стрес, наднорменото тегло, отслабената имунна система, сърдечно-съдовите заболявания, депресията и редица други състояния повишават нивото му.

В експеримента са участвали 36 доброволци, на които учените от Мичиганския университет са предписали "натуралното хапче" и условието за прием: най-малко по три разходки седмично сред природата в продължение на 10 минути. Преди, по време и след експеримента нивото на кортизола на участниците е определян чрез анализ на слюнката. 

10 начина да облекчите стреса за по-малко от 5 минути

Доброволците сами са избрали деня за разходки, тяхната продължителност и място - в съответствие с начина си на живот. Било им е препоръчано да минимизират някои стресови фактори. "Те трябваше да приемат "естественото хапче" през деня, да не се занимават със спорт и да избягват социални мрежи, интернет, телефонните разговори и четенето", уточнява Хънтър.

Резултатите са показали, че дори 20-минутна разходка сред природата е достатъчна, за да се понижат значително нивата на кортизола. Хормонът на стреса се е понижавал още повече, когато участниците в експеримента са прекарвали 20-30 минути извън града, седейки или разхождайки се из някоя селска местност. 

8 вредни навика преди лягане, заради които стоим будни цяла нощ

Учените се надяват, че резултатът от техния експеримент ще покаже на всички колко достъпно е това "хапче, дадено от природата" и че мнозина ще се възползват от този ефективен терапевтичен инструмент, за да неутрализират негативните ефекти на градския живот. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай

milena

milena 13.04.2019 22:08

Хванах съпруга си, че ми изневерява и свалих 24 килограма за 2 месеца! Това ми върна самочувствието!https://bit.ly/2DcqUz1