logo

Рак на устата: Как да забележите ранните предупредителни симптоми

Рак на устата: Как да забележите ранните предупредителни симптоми

Ракът на устата е шестият най-разпространен вид рак в света. Много хора обаче не знаят нищо за него. Броят на хората, диагностицирано точно с този вид онкологично заболяване надхвърля 7500 години и то само във Великобритания. Това е с две трети повече (68%), отколкото през последните 20 години. Тази статистика е наистина плашеща.

Тези тревожни статистики означават, че ракът на устата – известен като орален рак, сега е едино от най-бързо растящите ракови заболявания.

От jenata.blitz.bg вече ви запознахме с предупредителните симптоми при рак на гърдата. Разкрихме ви при появата на какви признаци е много важно моментално да отидете на лекар. Е, днес решихме да ви разкажем повече за друг опасен вид рак.

Повечето случаи на рак на устата се развиват при възрастни хора, на възраст от 50 до 74 години. Това обаче не значи, че от него не могат да заболеят хора на всички възрасти.

Този вид онкологично заболяване се развива като тумор в устата, жлезите, които произвеждат слюнка, сливиците в задната част на устата, гърлото и тръгва към хранопровода.

В много страни през месец ноември се правят rазлични кампании, с цел да се повиши ангажираността на хората към здравето им. Ранното откриване на която и да е болест и превенцията са основен фактор за успешното излекуване.

Зъболекарят Харолд Кац разкрива най-често срещаните симптоми на рак на устата и дава няколко съвета как да намалите възможността да заболеете от смъртоносната болест.

Какво причинява рак на устата?

„Ракът на устата е заболяване, което е пряко свързано с развалянето на зъбите и заболяване на венците. Ключов е изборът на начин на живот. Той може да увеличи драстично шансовете за развитие на болестта. Други основни причини са алкохолът и тютюнопушенето”, заявява Кац.

„Тютюнът все още се счита за основната причина за рак на устата, а пиенето може да увеличи риска от онкологично заболяване с 4 пъти”, добавя зъболекарят.

Вероятността да развиете рак на устата се увеличава с 30%, ако пушите.

Според експертът, не е добре да усещате „изгаряне”, докато плакнете устата си със специална вода за уста, в която има алкохол. Точно това увеличава риска от онкологично заболяване, защото се уврежда деликатната устна тъкан.

Какви са симптомите на рак на устата

„Той може да се развие на повърхността на езика, на бузите, устните или дори на венците.  Най-ранните предупредителни причини са бучки, отоци, нелекуващи се язви и петна в устата. Важно е да се проверявате редовно за тези признаци и да посещавате кабинета на зъболекаря, ако те не изчезнат в рамките на 3 седмици. Ранното откриване е ключово в борбата с болестта. Ако ракът се открие рано, то обикновено прогнозата е доста добра. Срещите ви със зъболекаря наистина са от решаващо значение’, добавя Кац.

Други признаци на рак на устата:

1. Болка или затруднения при преглъщане

2. Промени в гласа

3. Безпричинна загуба на тегло

4. Кървене или изтръпване на устата

5. Болка в челюстта

6. Червени или бели петна по лигавицата на устата/jenata.blitz.bg

Коментирай

Мислещ

Мислещ 10.11.2018 20:51

Не плашете хората !