С възрастта дебелеем заради тези 6 причини

С възрастта дебелеем заради тези 6 причини

Оказа се, че ЕГН-то и излишните килограми са много свързани помежду си

Човешкото тяло е много сложен механизъм, чиято работа зависи от много фактори. Това важи и за външния вид на всеки от нас. 

От jenata.blitz.bg припомняме, че преди време разкрихме четири признака, които издават, че една жена е станала досадна лелка. Освен това от jenata.blitz.bg споделихме кои са осемте неща, които превръщат всяка жена в старица, а мъжете в чичковци.

Много хора погрешно вярват, че ако полагате усилия и спазват диети и спортуват редовно, то винаги ще бъдат в добра форма, дори и с напредване на възрастта. Но често се случва обратното – човек, който е водил активен начин на живот или е имал бърз метаболизъм, в напреднала възраст драстично натрупва десетки излишни килограми. 

Жените се превръщат в занемарени лелки заради тези 4 причини 

От jenata.blitz.bg попаднахме на шест шокиращи причини, заради които дебелеем с напредването на възрастта. И не само това – каквото и да правим ЕГН-то си казва думата и трудно можем да се отървем от излишното тегло.

Ето кои са шестте причини, заради които с напредване на възрастта дебелеем:

Воден баланс
Теглото на тялото се променя значително с възрастта. И основната причина е, че тялото постепенно губи способността си да задържа вода и топлина, човешкото тяло постепенно изсъхва. И така, дете до една година задържа около 70-75% вода и поради това има заоблена форма на тялото. Тялото на пенсионерите пък задържа 55-60% от водата, поради което на телата им се появяват гънки.

Житейски потенциал
Житейският потенциал на човек също се променя с възрастта. До около 20-годишна възраст той се „разгръща“, изграждайки тялото, придавайки му необходимите форми. В периода от 20 до 40 години тялото има оптимални пропорции и телесно тегло. 

Освен това с напредване на годинките потенциалът на живота намалява, поради което телесното тегло и пропорциите му започват да се „размазват“ - тялото губи формата и теглото си (особено теглото на активната тъкан, делът на мастната тъкан може дори да се увеличи значително).

Метаболизъм
По време на живота на човек метаболизмът се променя значително. Метаболизмът, който е силен в детството, юношеството и младостта, значително намалява с възрастта. Това води до факта, че човек в зряла възраст (над 30-35 годишна възраст), и още повече при възрастни хора, не може ефективно да използва количеството храна, което е ял на 20-25 години. 

Преди една определена възраст всичко това е било изгорено и напълно погълнато от тялото, но сега тялото не е в състояние нормално да смила и усвоява толкова много храна. И така постепенно човек започва да напълнява.

Хормонален фон
Същото може да се каже и за хормоналния метаболизъм. Мощното производство на полови хормони в юношеска и зряла възраст дава на мъжете и жените специфична форма на тялото, особено метаболизма на мазнините и натрупването на мазнини в тялото. 

Намаляването и спирането на производството на полови хормони (особено при жените по време на менопаузата) влияе драстично върху тези показатели - мускулната маса намалява, пропорциите на тялото се променят и делът на мастната маса в тялото се увеличава.

Шлака
С възрастта човешкото тяло натрупва количеството ненужни вещества, различни видове токсини. Всичко това води до факта, че телесното тегло се увеличава и пропорциите се променят, например, коремът расте. 

Ако човек страда от запек, тогава затлъстяването на тялото и следователно процесите на стареене и промени в теглото, пропорциите на тялото се появяват няколко пъти по-бързо.

Невроза
Важно е да се отбележи психологическият фактор, който с времето заема все по-голяма роля във външния вид на тялото. Нервните, раздразнителните и докачливи хора много бързо губят красотата си. Емоционалното им раздразнение, отхвърлянето, липсата на любов към себе си действат потискащо върху клетките на собственото им тяло. 

Така хората потискат жизнеността си и бързо побеляват и напълняват, губейки някога красивите си форми. Не получавайки необходимите положителни емоции, човек се опитва да ги замени с удоволствието от яденето и преяждайки бързо напълнява. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

шопендар

шопендар 24.11.2020 11:36

всичко е по просто.приема на храна и ка;ории е много по голям от необходимото,и не се израасходва а се трупа

Да бе,да

Да бе,да 24.11.2020 22:03

Бля, бля...

Тончо

Тончо 25.11.2020 16:37

дебел човек в концлагер виждали ли сте?

Alex

Alex 26.11.2020 10:12

Коментарите със сигурност ще са много,така мисля.От посочените причини за напълняване,според мен,най-важни са тези- липса на хормони и нервност.Особено при мъжете,при евентуална операция на простатата,се казва завинаги на мъжествеността и стройността на тялото!Неприятно,но факт!