logo

Стремите се към перфектна фигура? Внимавайте какво правите в залата, защото някои упражнения могат да бъдат много опасни!

Стремите се към перфектна фигура? Внимавайте какво правите в залата, защото някои упражнения могат да бъдат много опасни!

Фитнесът отдавна е неизменима част от живота на съвременния човек. Към днешна дата се сблъскваме с всевъзможни негови направления. Аеробика, зумба, каланетика, кросфит, боди пъмп, пилатес...

Много е важно преди да изберем с какъв спорт да се занимаваме, да се съобразим със здравословното си състояние. В противен случай рискуваме да си навлечем сериозни проблеми. Поне така смятат специалистите. 

Друго важно нещо, което трябва да имаме предвид при избора на спорт, е какво натоварване може да понесе организма ни.

Но и при идеалното съчетание на подготовка и здраве, много важно значение има и правилното изпълнение на упражненията. Например, кросфитът предполага тренировка за издържливост. Когато се занимавате с него, трябва да сте подготвени за натоварване на всички мускули. И тук идва въпросът - наистина ли се нуждаете от подобно натоварване?

Дори в обикновения фитнес има редица упражнения, към които трябва да се подхожда много внимателно. Това важи особено много за дамите. При най-обикновеното клякане или при клякането с тежести натоварването пада не само върху краката, но и върху тазобедрената става. Гинеколозите предупреждават, че с времето това може да ви навлече сериозни проблеми с матката. 

Дамите, които ходят на фитнес, за да отслабнат, много обичат да вдигат тежести. Това наистина гарантира бързо сваляне на килограми, но е по-подходящо за мъжете. Мускулите на гърба на жените не са приспособени за подобно натоварване и това често води до увреждане на гръбначния стълб и болки в тазобедрената става. 

Специалист по травматология и ортопедия е убеден, че прекаленото силово натоварване, освен всичко останало, уврежда и ставите. А съветът му е: ако сте решили да правите силови упражнения, това задължително трябва да става под треньорско наблюдение. 

Коремните упражнения също са смятани за панацея срещу множество проблеми - излишни килограми, изпъкнал корем, липса на ясно изразена талия. За да разрешат всички тези проблеми от един път, жените са готови да правят преси денонощно.  

Лекари хирурзи обаче са категорични, че тези упражнения не са за всички дами. А онези, които могат да ги правят, трябва да са добре запознати със същността на самия процес. В резултат на тях коремните мускули започват да притискат червата, което води до нарушаване на храносмилателната функция, а това може да доведе до влошаване на здравето. Често такива упражнения могат да доведат и до появата на хемороиди. 

За да избегнете всичко това, е необходимо да комбинирате пресите с упражнения за разтягане и отпускане на мускулите, като плуване и бягане. 

Запомнете едно: ако смятате да се занимавате с фитнес без специална подготовка и треньор, проблемите са ви гарантирани. Затова по-добре не рискувайте!/jenata.blitz.bg  

 

Коментирай