logo

Тази коварна болест отнема все повече животи, ето как да се спасите!

Тази коварна болест отнема все повече животи, ето как да се спасите!

Неприятна статистика показва, че ракът на гърдата ежегодни отнема живота на хиляди жени по цялсвят. Това може да е сестра ни, дъщеря ни, наш приятел, майка или колежка.

Никой не е имунизиран от страшната болест. Въпреки това все по-малко дами отделят достатъчно време на профилактиката, оправдавайки се с баналните неща – липса на време или класиката „докато не се разболея, няма да отида на доктор“. Всъщност в 90% от случаите, ако ракът е хванат на ранен етап, може да бъде излекуван напълно. През 1993 година Световната здравна организация (СЗО) обяви октомври като международен месец за борба с коварното заболяване. Всяка година различни организации и болнични заведения се опитват да привлекат вниманието на дамите към проблема и да допринесат за решаването му. В следващите редове ще ви разкажем какви са болките, при които задължително трябва да посетите лекар. Прочетете следващите редове задължително.

88% от представителките на нежния пол са абсолютно наясно с проблема с рака на гърдата и значението от редовните профилактични прегледи, но за съжаление много малко от тях ходят на лекар. 37% от жените дори не виждат нужда да посещават специалист, при положение, че не чувстват някакъв дискомфорт. Всеки ден обаче това ужасно заболяване отнема живота на стотици жени и всичко това заради късното посещение при лекар.

Ракът на гърдата е заболяване, което продължава дълго време без някакви симптоми. Всъщност заболяването се усеща едва в 3-4 стадии, когато лечението е много трудно, а шансовете за оцеляване са почти еквивалентни на 0.

Млечните жлези могат да дават предупредителни сигнали, заради които си струва да посетите специалист. Промените във формата, размерите на жлезите или различни кожни проблеми в областта на гърдите (зачервяване или зачерняване на кожата, възпалителни неоплазми), промени в областта на зърната, а и всяко отделяне на неизвестна етиология може да са симптом на коварната болест.

За да диагностицирате заболяването на ранен етап, е нужно не само да посещавате редовно доктора, но и да провеждате сами ежемесечни прегледи на гърдите си. Самооглеждането на млечните жлези ви позволява бързо да идентифицирате възможните патологични промени в гърдите си. Така може да насочите към проблема специалиста на следващ етап.

Хубаво е самостоятелната проверка да се извършва на 6-8 ден след началото на цикъла. По време на менопаузата е добре преглеждането да се извършва веднъж месечно, като изберете конкретен ден и дата за това, която да не се променя през следващите месеци./jenata.blitz.bg

Коментирай