Тези скрити симптоми показват, че може да страдате от тежко женско заболяване

Тези скрити симптоми показват, че може да страдате от тежко женско заболяване

Лекарят обясни, че поради спецификата на развитие ендометриозата обикновено не предизвиква оплаквания при жените

В ранните етапи ендометриозата обикновено протича незабелязано и само продължителната менструация и болката по време на секс могат да причинят безпокойство при жената.

Хирургът-гинеколог, ръководител на гинекологичния отдел на Европейския медицински център Юлия Максимова описа някои неочевидни симптоми на често срещано женско заболяване и основните му опасности.

Лекарят обясни, че поради спецификата на развитие ендометриозата обикновено не предизвиква оплаквания при жените. Най-честата му проява се счита за дълга, болезнена и по правило, тежка менструация, придружена от кафяво размазващо течение преди и след това.

Често жените се оплакват от болка в таза без ясна локализация, засилена във втората фаза на цикъла, болка по време на секс или по време на изхождане. Ако вътрешният слой на матката, ендометриумът, расте, засяга съседни органи, може да се появи кръв в урината и изпражненията.

Какви имена носят жените, които са обречени да бъдат богати

Също така, според Максимова, при някои пациенти ендометриозата може да се прояви с болка в гърдите, затруднено дишане, задух и суха кашлица. Такива симптоми са характерни за ендометриозата на диафрагмата или белите дробове, но тази форма на патология е сравнително рядка.

Опасна ли е ендометриозата за живота?
Ендометриозата е доброкачествено заболяване, не е рак, от нея не се умира, подчерта гинекологът. В същото време, в напредналите форми, това значително влошава качеството на живот, тъй като агресивните ендометриални клетки са в състояние да се разпространят по перитонеума, да се преместят в съседни органи, значително нарушавайки тяхната работа.

Ето защо е важно да се диагностицира заболяването навреме и редовно да се посещава лекар за профилактика и ранна диагностика.

3 зодии ще се радват на невиждан успех в Годината на Черния воден заек

Може ли жена с ендометриоза да има дете?
Максимова каза, че въпреки факта, че ендометриозата често дебютира като безплодие и жените отиват на лекар, оплаквайки се от липсата на бременност, има начини да се справят с този проблем.

Съвременните възможности за хирургия позволяват да се открие заболяването на ранен етап и да се извърши минимално инвазивна органосъхраняваща операция с помощта на лапароскопски метод. Последващото назначаване на хормонална терапия с ниски дози ще помогне на жената да избегне рецидив на заболяването в бъдеще и да зачене дете по естествен начин. В някои случаи на ендометриоза е препоръчително да се избере ин витро оплождане за постигане на бременност. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

anonimen

anonimen 15.03.2023 19:43

lecitelprateteya prim men ste paknem rakata d a isledvame