logo

Това растение е дяволски полезно! Неслучайно китайските лечители го използват от древни времена, а в козметиката не могат без него!

Това растение е дяволски полезно! Неслучайно китайските лечители го използват от древни времена, а в козметиката не могат без него!

Водораслите са дяволски полезни. Те съдържат богат набор от минерали и микроелементи - йод, желязо, калций, кобалт, манган, мед, фосфор, флуор, цинк, белтъчини, както и витамини А, В1, В2, В12, С и Е. Нищо чудно, че китайските лечители са започнали да ги използват още през VII век.

 

Науката познава близо 30 000 вида водорасли. Някои от тях се употребяват като храна от векове. От други се добиват ценни суровини като агар, карагенан и йод. Без много от подводните растения нямаше да е възможен напредъкът във фармацевтиката и козметиката. 

Ориз и морски водорасли нори - тайната на дълголетието на японците   

Ламинария и малките синьо-зелени водорасли Спирулина са най-употребявани от човека. 

Много хора познават Ламинария под названието морско зеле. Има много видове Ламирания. Най-популярна е японската, която вирее в южните райони на Японско и Охотско морета.

Ламинарията снабдява нашия организъм с огромни количества полезни вещества: йод, фосфор и различни микроелементи. Тя е много богата на целулоза, която е основата на всяка здравословна диета и осигурява нормалната работа на стомашно-чревния тракт и на целия организъм, като цяло. 

Спирулина е микроскопично спираловидно водорасло, растящо както в солена, така и в прясна вода. Хранителните му свойства са открити преди много векове от ацтеките и други древни племена. В него се съдържат 1,5 пъти повече протеини, отколкото в соята.

Днес Спирулина се преработва в таблетки и прахчета, които се добавят към храната. 

Едно от най-специалните качества на това водорасло е богатото му съдържание на белтъци, от 50 до 70 процента от теглото му е белтък (което е още по-добре, отколкото при червеното месо, което съдържа около 27 процента белтъци). Спирулина съдържа също така всички основни аминокиселини и 10 от 12 незаменими аминокиселини, заедно с мощен спектър от други полезни хранителни вещества.

Японските водорасли в гастрономията

Араме

Това са много широки водорасли с тъмнокафяв цвят. Те са с много мек вкус и хрупкава текстура. Продават се в изсушен вид, тънко нарязани. Използват се щедро в японската кухня: в предястия, тестени продукти, супи и печени ястия. Понякога се използват под формата на прах като добавка към зеленчукови или рибни блюда. 

Уакаме

В него се съдържа голямо количество калций - 15 пъти повече, отколкото в млякото. Това са дълги тъмнозелени или тъмнокафяви водорасли. Те са сладки и нежни и малко наподобяват вкуса на стридата. Най-често се използват за супи и салати. 

Комбу

Това са широки и плоски водорасли с тъмно маслинен цвят. Най-често ги добавят към ястия с фасул и зеленчуци. От тях се приготвя и бульон, който притежава специфичен морски аромат.  Те притежават достатъчно силен аромат, което позволява едно парче комбо да се използва два-три пъти. Ако по водораслото има тънък бял слой, не го измивайте. Той е безвреден и е "отговорен" за силния аромат. 

Нори

Тези водорасли са богати на протеини, фосфор и витамин А. Продават се изсушени. Те са блестящи и много тънки. Цветът им е от тъмнозелен до черен. Именно в тях се увива сушито. Понякога, ситно нарязани, се добавят към ориза. 

Хизики

Хизики са водорасли с тънки стебла в тъмнокафяв цвят. По консистенция приличат много на спагетите. Изсушените хизики имат черен цвят. Преди употреба те се накисват и обемът и се увеличава от 3 до 5 пъти. 

В този вид водорасли има много желязо и калций. Могат да се ядат сурови или сварени на много бавен огън в сладък соев сос. Разноцветните червени и зелени водорасли тосака могат да послужат като прекрасна украса на всяко рибно блюдо. 

Кулинарни експерименти

Морските водорасли се предлагат в замразен, осолен, маринован и изсушен вид. Те могат да се добавят към супи, рибни ястия, от тях се правят много вкусни салати, а в Япония са незаменим компонент при направата на суши. Водорасли ядат всички и навсякъде. 

В много страни кафявите морски водорасли се използват като стабилизатори и сгъстители за увеличаване обема на хранителните съставки, като желиращи добавки и като компоненти за подобряване на вкусовите и ароматните свойства на основния продукт. Алгинатите - продукт, който се получава след преработката на водораслите, се добавят постоянно за подобряване структурните качества на продукти като майонеза, кремове, маргарин, сосове, сирена т.н. 

Друга важна за хранителната и други индустрии субстанция, която се получава от водорасли, е агар-агар. Това е е продукт (смес на полизахаридите агароза и агаропектин), получен по пътя на екстракцията от червени  и кафяви водорасли. Във воден разтвор той образува трайно желе, което го прави отличен заместител на желатина. Този компонент е много важен при производството на фармацевтични продукти, сладкарски изделия. 

Използва се и в лаборатории като хранителна среда за микроорганизми.

Водораслите в козметиката

Морските водорасли са сред най-старите съставки, влизащи в лечебните и козметични средства. В козметиката днес те се използват под най-разнообразни форми. Морските водорасли подхранват прекрасно кожата,  засилват регенериращите процеси, подобряват  кръвообращението и  регулират алкално-киселинния баланс. Именно в това се крие тайната на превъзходния им анти ейдж ефект. 

Също така, те съдържат вещества, които са в състояние да извлекат мастните съединения от клетките на кожата. По тази причина присъстват в състава на много от средствата за грижа на тялото - лосиони за повишаване на еластичността, антицелулитни гелове.

Благодарение на алгиновата киселина, която се съдържа в тях, морските водорасли ускоряват обменните процеси и извличат вредните вещества от организма. Те имат противовъзпалителен ефект и нормализират работата на мастните жлези.

Морските водорасли са ефективно средство при грижата за косата. Маските за коса, съдържащи кафяви водорасли, подобряват кръвообращението на кожата на главата и подхранват косата от корена до краищата й. 

А антисептичните свойства на водораслите се използват за комплексно лечение на пърхот и повишено омазняване на косата. /jenata.blitz.bg

 

Коментирай

Химикоман

Химикоман 16.07.2021 1:15

Незнаите как да си клалифицирате информацията благодаря за прозренията