Това са петте най-опасни професии, които могат да предизвикват рак!

Това са петте най-опасни професии, които могат да предизвикват рак!

Ракът е коварно заболяване, което е сред трите най-чести причини, водещи до смърт в света. Известни са над 100 различни вида рак при хората. Най-разпространените, освен този на кожата, са ракът на белия дроб, ракът на простатата, ракът на дебелото черво и ракът на стомаха при мъжете и ракът на гърдата, ракът на дебелото черво, ракът на белия дроб и ракът на маточната шийка при жените. 

Честотата на ракови заболявания нараства, тъй като повече хора достигат напреднала възраст, както и поради промените в начина на живот в развиващите се страни.

Наскоро медицински експерти съставиха Топ 5 на онкологично опасните професии. Те са особено опасни за здравето и изискват специална профилактика. 

Първите две се отнасят към една сфера - красотата. При маникюристите и фризьорите вероятността да се разболеят от рак е много висока. Лекарите отбелязват, че на работещите в тази сфера им се налага да са в непрекъснат контакт с лакове, бои и разтворители, които създават токсична атмосфера. Това прави въздуха, който вдишват, отровен.

В тази връзка специалистите препоръчват да се обръща особено внимание на вентилационната система в салоните за красота и да се работи с маски. В противен случай фризьорите и маникюристите са заплашени от рак на гърдата или на пикочния мехур.  

На трето място се нареждат професиите, които са свързани с продължително стоене пред компютъра. Подобен заседнал образ на живот води до обездвижване и увеличава риска от поява на рак с 20-30%. 

Като профилактика здравните експерти препоръчват по-често движение. Най-добре е да ставате от стола на всеки 1 час. 

На четвърто място сред онкологично опасните професии се нарежда авиацията. Всички, на които им се налага да летят често, са подложени на слънчева радиация, която може да предизвика рак на гърдата, на матката и на органите от стомашно-чревния тракт.

Последните, които попадат в рисковата зона, са тези, които работят през нощта. Смяната на ден с нощ е голям стрес за организма. Нощният труд нарушава биоритъма на човешкия организъм, разрушава природната му структура и поради тази причина не се препоръчва постоянното му практикуване. Той може да доведе до куп заболявания, сред които и онкологични. /jenata.blitz.bg

Коментирай

Знаеща

Знаеща 15.08.2018 23:17

Депутат е най безопасно