logo

Учени установиха кои жени живеят до 90 и повече години

Учени установиха кои жени живеят до 90 и повече години

Учени от медицинския център на Университета в Маастрихт (Холандия) установиха, че теглото и височината имат много по-голям ефект върху продължителността на живота на жените  в сравнение с мъжете. 

Експертите стигнаха до такива заключения в хода на мащабно проучване, започнало през 1986 година. В експеримента са участвали 7807 души (3646 мъже и 4161 жени). В началото на проучването участниците били на възраст между 68 и 70 години.

Отслабнете светкавично с този плод, който пази от рак!

Учените искали да разберат каква е връзката между височината, теглото, физическата активност и вероятността да се достигне възраст 90 години от мъжете и жените.

Участниците в проучването предоставили информация за техния ръст и тегло в момента и на 20-годишна възраст. Също така, специалистите се интересували колко време участниците в експеримента отделят ежедневно за физическа активност, например ходене, колоездене, градинарство, разходки с кучета. Освен това, изследваните предоставили данни за дневния прием на калории, отношението към тютюнопушенето и алкохола, както и нивата на образование.

Столетници разкриха храните, благодарение на които се радват на дълъг живот и пра-правнуци  

Към момента на приключване на проучването около 433 мъже (16,7%) и 944 жени (34,4%) са доживели до 90 години. Представителките на прекрасния пол, който отпразнували юбилея, били средно по-висок, а теглото им било по-малко както от момента на началото на проучването, така и на 20-годишна възраст в сравнение с тези, които умрeли по-млади. 

Освен това при жените по-високи от 175 cм се оказало с 31% повече дългожителки, отколкото при жените с височина по-малка от 160 cм. 

Всички си хапваме тези неща, но ни грози нещо страшно, ако...

При мъжете взаимовръзка между телесните параметри и продължителността на живота не била открита от експертите.

Учените също изследвdли връзката между времето, отделено за ежедневния спорт и продължителността на живота. Оказа се, че сред мъжете, които са извършвали физическа активност повече от 90 минути на ден, е имало 39% повече дългогожители, отколкото сред тези, които спортували по-малко от половин час. 

В същото време допълнителните 30 минути ежедневна физическа активност увеличавали шансовете за оцеляване до 90 години само с 5%. 

Шокиращо е на какво Елизабет II дължи дълголетието си! Всеки ден тя... (СНИМКИ)

За жените ежедневното 60-минутно спортуване увеличава шансовете за надхвърляне на 90-годишната възраст с 21%.

Изследователите заключават, че при мъжете теглото и височината не влияят върху продължителността на живота. В по-голяма степен за тях са важни начинът на живот и липсата на лоши навици. 

В същото време спортните дейности увеличават шансовете да доживеят до 90 години и при двата пола, но мъжете трябва да отделят повече време за физическа активност./jenata.blitz.bg

Коментирай

Оооох

Оооох 24.01.2019 23:10

Някой да разбра нещо ?!?!

taka e

taka e 25.01.2019 12:00

Ако си от постоянно похапващите,но ти е омръзнало да ти викат бидон,дебелата и искаш да си във форма за лятото вземи диетичния спрей- с него ще спреш апетита и ще отслабнеш без диети и упражения !Опитай сега !Промени визията си !http://bit.ly/2GSDSm0

до Оооох

до Оооох 26.01.2019 7:02

Трябва да си върлина над 175 см и да спортуваш по час на ден. Аз баби, столетници като кобили не познавам.

jcmтъпбалкански тип съм аз

jcmтъпбалкански тип съм аз 26.01.2019 10:10

това или е преведено от некадърен преводач, или е измислено от блица.....хихихиххи, достойно за тяхната некомпетентност