logo

Внимание, клечките са уши са опасни!

Внимание, клечките са уши са опасни!

Оказа се, че почистването на ушната кал с тях е много грешно и вредно за здравето

Почистването на ушите с памучни тампони е стандартна процедура, с която повечето хора поддържат личната си хигиена. Лекарите обаче се противопоставят на употребата им. 

Оказва се, че памучните тампони могат да бъдат опасни и именно заради това медиците са категорични, че не трябва да ги използваме.

Може и да не сте обърнали внимание, но на опаковката на клечките за уши има много важен текст. На опаковката на памучни тампони е написано с малки букви: „Внимание: не трябва да се прилага върху вътрешната страна на носа, ухото, очите“.

Те са предназначени за козметична употреба. Например, за да изтриете грима си. Те се използват и в хирургията и за вземане на биологични материали.

Защо е вредно да почиствате ушите си с памучни тампони? 
Отоларинголозите казват, че това може да доведе до образуването на т. нар. „сярна запушалка“. Поради това слухът се нарушава, появяват се мърсотии, пищене в ушите, сърбеж и други.

„В най-добрия случай бутате мърсотията от ушите назад, запушвайки канала още повече. В най-лошия случай рискувате да увредите ушния си канал или тъпанчето си“, предупреждава д-р Сет Р. Шварц. 

Повечето хора възприемат ушната кал като признак на нечистоплътност. Според лекаря обаче това е дезинформация. Ушната кал е вещество, което тялото ни произвежда, за да се самопрочисти, защити и „смаже“ ушите. 

Тя не позволява на мръсотията, прахта, микробите и гъбичките да навлязат навътре в ушите. Излишната успа кал излиза във външното ухо и се отделя от само себе си, или се отмива, когато човек си вземе душ. 

Използвайки памучни тампони, ние нарушаваме естествения процес на прочистване, като натискаме ушната кал дълбоко вътре и блокираме ушния канал.

В допълнение към образуването на т. нар. „ушни тапи“ има голям риск от инфекция или пробиване на тъпанчето (да, това наистина е възможно). Почистването с памучни тампони също води до микротравма на кожата, в която навлизат микроби.

Оказва се, че тялото ни не се нуждае от допълнителни инструменти за пречистване на ушната кал. Ако обаче все пак пречи и се натрупва над нормата, не трябва да миете ушите си твърде интензивно и дълбоко

Ако забележите, че слухът ви се е влошил и често ви казват: „Почистете ушите си“, по-добре е да се свържете с отоларинголог. Може би сте го направили твърде добре. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

123

123 25.01.2021 9:23

е и с какво да си подсушаваме ушите тогава и ако са вредни защо се продават???