logo

Внимание, смартфоните ни състаряват! Дори не подозирате как (СНИМКИ)

Внимание, смартфоните ни състаряват! Дори не подозирате как (СНИМКИ)

Помислете добре дали бихте могли да се сбогувате с селфитата заради по-младежки вид

Помните ли как в училище преподавателят по физика говореше за различните характеристики на светлината? Да, ние също не. Но за щастие има хора, които посвещават живота си на науката. 

Мъж тръгна да ремонтира стационарен телефон в новия си апартамент, но щом го отвори намери нещо потресаващо! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Те разбраха как светлината от екраните на смартфоните може да повлияе на нашия живот и споделиха откритието им с нас. 

Начинът, по който държите телефона, разкрива неподозирани черти от характера ви

За съжаление, тяхното откритие не е толкова хубаво - оказва се, че тази светлина може да ни накара да изглеждаме по-възрастни.

Но ако не искате да се състарите преждевременно, а това да стане грациозно, нека да погледнем какво казват учените.

Трябва да се притеснявате, ако изпращате текстове, проверявате Instagram или четете новините на вашия смартфон, което да си признаем отнема голяма част от живота ви. И светлината, която генерират нашите смартфони, е виновна за това. 

Учените се запознаха с възможните последици от начина на живот, управляван от нашите електронни устройства и открихме, че дори краткотрайното излагане на тази светлина увеличава активните кислородни видове (ROS).

Не е тайна, че промените в баланса във всяка сфера обикновено водят до различни (а понякога и не толкова приятни) последствия. В този случай дисбалансът причинява окислителен стрес, което означава, че клетката се поврежда вследствие на окисление. Има и някои документи, които показват връзка между този процес и остаряването.

Нека да разгледаме как учените са открили, че ROS се увеличава под светлината на нашите устройства. За да разберат това, те са използвали определени клетки от съединителна тъкан. 

Те оставиха клетките под въздействието на светлина за един час на разстояние един сантиметър. Резултатите показват, че ROS се е увеличил с около 80-90% от устройства като iPhone 8+, iPhone 6 и iPad.

Преди да решите да изхвърлите телефона от прозореца, трябва да разберете, че все още има спекулации относно валидността на това откритие. 

Тази тема все още не е проучена изцяло и дългосрочните ефекти от светлината на устройството не са известни. Но е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате, така че не забравяйте тази информация и избягвайте допълнително време на екрана.

Бихте ли могли да се сбогувате с селфитата заради по-младата кожа? Споделете с нас в коментарите! / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай