Яденето на шамфъстък всеки ден може да предотврати проблеми със зрението, свързани с възрастта, като засили важни защитни съединения в ретината. До това откритие стигнаха изследователи от университета Тъфтс, пише StudyFinds.
Те открили, че възрастните, които ядат само по около 28,35 грама шамфъстъци дневно в продължение на 12 седмици, значително са подобрили здравето на очите в сравнение с тези, които са яли обичайната си диета.
Проучването измерва специален защитен макулен пигмент в ретината, светлочувствителния слой в задната част на окото, който е от решаващо значение за зрението.
Този пигмент на макулата действа като вътрешни слънчеви очила за очите. Той помага за филтрирането на вредната синя светлина и предпазва ретината от увреждане, което може да доведе до свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD) - водеща причина за загуба на зрение при по-възрастни хора.
Шамфъстъците са единствените ядки, които съдържат много лутеин, полезно съединение, което се натрупва в ретината и образува този защитен пигмент. Тези ядки съдържат доста лутеин, но естественото съдържание на мазнини в шамфъстъка помага на тялото да абсорбира веществото по-ефективно.
В проучването са участвали 36 здрави хора на възраст 40-70 години, които са консумирали храни, съдържащи лутеин. Половината от участниците добавиха по около 28,35 грама шамфъстъци към диетата си, докато другата половина се хранеха както обикновено.
След шест седмици групата, която е консумирала шамфъстъци, показва значителни подобрения в нивата на макулния пигмент и тези ползи се запазват до края на 12-седмичното проучване. В същото време контролната група не показва значителни промени.
„Нашите открития предполагат, че шамфъстъкът е не само питателна храна, но също така може да осигури значителни ползи за здравето на очите“, каза клиничният невропсихолог и водещ автор на изследването Тами Скот.
28,35 грама шамфъстък са около две шепи или 50-100 ядки. Шамфъстъците имат и други хранителни ползи, включително здравословни мазнини, протеини и фибри. / jenata.blitz.bg