logo

Забравете за тези продукти през зимата, ще съсипете организма си!

Забравете за тези продукти през зимата, ще съсипете организма си!

Дори най-любимите ви храни могат да се превърнат във ваш враг през трудния за организма есенно-зимен период

През студените месеци човешкият организъм е подложен на повишено натоварване. Променящото се време, липсата на слънчева светлина и постоянните температурни промени могат сериозно да подкопаят здравето ни. 

През студения сезон организмът ни превключва на режим усилено енергоспестяване, тъй като не му достигат източници на енергия. Един от най-достъпните начини да се стоплим и да си осигурим нужните вещества е храната.

Оказва се обаче, че трябва да сме много внимателни с това какво консумираме през студените месеци. Въпреки че на пръв поглед някои храни изглеждат напълно безобидни, те могат да навредят сериозно на организма през зимата, категорични са специалистите. 

Кои са най-полезните за зимата продукти

Ето с кои неща трябва да внимавате, за да не си навредите:  

Полуфабрикати и fast food

Едно най-обикновено лакомство под формата на бърза закуска може да причини много повече вреди, отколкото предполагате. Бързите и преработени храни са с високо съдържание на калории, но им липсват хранителните вещества, необходими за поддържане на здравето. Те съдържат много консерванти и добавки, които могат да предизвикат нарушение на обмяната на веществата и други заболявания.

Студени супи 

Студените супи като гаспачо или супа от цвекло могат да бъдат доста освежаващи в горещото време, но когато навън стане хладно, изобщо не са здравословни. Те могат да затруднят храносмилането и да охладят организма, което изобщо не е желателно през зимата.

По-добре ги заменете с топли супи, които ще ви стоплят и ще ви обогатят с витамини и минерали.

Несезонни продукти 

По-добре е да консумирате сезонни зеленчуци и плодове. През зимата те могат да бъдат заменени с прясно замразени, които запазват полезните си свойства.

Лекар посочи най-опасния продукт за зимата

Несезонните продукти като екзотични плодове или зеленчуци, може да съдържат повече химикали, използвани за поддържане на тяхната свежест, което може да се отрази негативно на здравето ви.

Продукти с високо съдържание на захар

Сладките лакомства може и да ви изглеждат като най-добрият начин да се стоплите и ободрите в студа, но прекалено голямото количество захар може да навреди на имунната ви система.

Консумацията на много захар води до намаляване на нивата й и повишен риск от заболяване. Затова вместо сладкиши е по-добре да хапнете някой плод, който ще вдигне настроението ви и в същото време ще обогати организма ви с витамини и антиоксиданти.

Алкохол

Алкохолът може да бъде източник на топлина, но това е илюзия. Всъщност той забавя метаболизма и увеличава чувството на глад, което може да доведе до преяждане и наддаване на тегло.

Освен това алкохолът влияе негативно на имунната система, правейки ви по-уязвими към инфекции./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай