logo

Зъбите ви са развалени? Погрижете се веднага за тях, за да не си докарате по-големи проблеми!

Зъбите ви са развалени? Погрижете се веднага за тях, за да не си докарате по-големи проблеми!

Развалените зъби могат да ви докарат много проблеми, особено със сърцето! Установено е, че при хората с неизлекувани зъбни инфекции и заболявания на венците, рискът от сърдечносъдови заболявания се повишава тройно.

Въпреки че за връзката между здравето на устната кухина и сърдечносъдовите заболявания се знае отдавна, ново проучване доказва, че този риск е много по-висок, отколкото се е смятало досега.

Предишни изследвания показват, че лошото състояние на венците е свързано с диабет, Алцхаймер и здравословни проблеми по време на бременност. Когато изследователи от Университета в Хелзинки са следили за сърдечното здраве на 508 души на средна възраст 62 години, те са установили, че 169 от тях са с остри сърдечносъдови проблеми, които са пряко свързани с пренебрегнати инфекции на зъбите и венците. Оказва се, че при хората с добро орално състояние, рискът от сърдечни проблеми е много по-нисък, а при тези, които отдавна не са посещавали зъболекаря си, рискът от сърдечносъдови заболявания е повишен с 2.7 пъти.

Обикновено оралните инфекции се изразяват като възпаление, но понякога няма очевидни симптоми. Специалистите по орално здраве препоръчват да допълните лечението с почистване на зъбите 2 пъти дневно и намаляване на количеството сладки храни в дневното меню./jenata.blitz.bg

Коментирай

ако е вярно,

ако е вярно, 24.05.2018 16:09

да съм умрял,преди25г.