Ромина Тасевска издаде някои от най-пикантните си тайни

Ромина Тасевска издаде някои от най-пикантните си тайни

Тя е пример за добре изглеждаща жена и в същото време добра домакиня и грижовна майка и съпруга

Ромина Тасевска е пример за добре изглеждаща жена и в същото време добра домакиня и грижовна майка и съпруга. Тя и футболистът Дарко Тасевски живеят от няколко години в Тайланд, където той работи, а тя се грижи за трите им деца. Можем искрено да им завидим, тъй като моделката не спира да ги глези, а кулинарните й умения са ненадминати. За читателите jenata.blitz.bg тя издава част от любимите си рецепти, които приготвя на своето семейство. 

„Омурайз”
Японска рецепта за ориз с кетчуп и омлет

Продукти:

1 пилешко месо от бут
1 малък лук
1 с.л. масло
1 ч.л. олио
2ч.ч сварен ориз
1/4 ч.л. сол
черен пипер
3 с. л. кетчуп
1/4 ч.ч. замразен грах
За омлета:
2 яйца
сол
1 ч.л. олио

Начин на приготвяне:

Нарежете пилешкото месо на малки парченца, а лука накълцайте на ситно.
Загрейте тигана ( най-подходящ е уок тиганът) на средна температура и разтопете маслото, добавете и олиото. Прибавете пилешкото месо и го запържете  1-2 мин. Добавете лука и гответе, докато не стане прозрачен.
След това добавете сварения ориз и разбъркайте добре за около 2 мин. Поръсете със сол и пипер. 
В тигана се прави малко място и се добавя кетчупът. Гответе само него за около 30 сек, а после го смесете с ориза и гответе още 1- 2 мин, докато не се смесят добре. Добавете граха и гответе още малко.
В купичка сложете половината от ориза, а после обърнете купичката върху чиния.
Разбийте яйцата за омлета с малко сол. Загрейте тигана, добавете 1/2 от яйцата и олиото - изпържете омлет. След като е готов, покрийте с него ориза. Повторете още веднъж за другата порция.
Добавете малко кетчуп върху готовото ястие!

Леща по индийски
Продукти:

250 г червена леща
сол
1 с.л. настърган джинджифил
1/2 ч.л. черен пипер
3-4 скилидки нарязан чесън
1/2 ч.л. кимион
1 с.л. червен пипер
3-4 с.л. доматено пюре
4-5 с.л. олио
къри и/или куркума по желание

Начин на приготвяне:

Лещата се измива и залива с 1 л. студена вода. Като заври, се добавя сол на вкус и се вари до готовност (става много бързо). В отделен съд се загрява мазнината и в нея се запържват подправките, като последно се прибавят червеният пипер и доматеното пюре. След това тази смес се изсипва върху лещата, разбърква се и се сервира.

Пълнени гъби с шунка и кашкавал

Продукти:

 около 30 средно големи гъби
100 г кашкавал
100 г шунка
3 яйца
60 г краве масло
сол
олио
смлян черен пипер
кимион

Начин на приготвяне:

•    Гъбите се измиват и се оставят да изсъхнат.
•    Отстраняват се пънчетата им.
•    Подреждат се в предварително намазнена тавичка и в шапчицата на всяка гъба се поставя парченце масло.
•    В отделен съд се разбиват яйцата, слагат се нарязаните на кубчета шунка и кашкавал.
•    Получената смес се разбърква и овкусява с подправките. С нея се пълнят подредените в тавата гъби.
•    Пълнените гъби се пекат 30-40 мин. в умерена фурна (180 градуса).


Кифли

Продукти:

кубче жива мая ( или 14 г суха мая)
200 мл вода
300 мл мляко
200 мл олио
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
масло, сусам, яйце

Начин на приготвяне: 

Маята се оставя да шупне в около 200 мл хладка вода, след което се изсипва в голяма купа и се добавят 200 мл олио. Загряват се 300 мл мляко и се добавят в купата с маята и олиото. Прибавяме 2 ч.л. захар и 1 ч.л. сол + около 10 ч.л. брашно. 
Оставя се да втаса.
Когато е готово, се меси тесто, добавя се брашно на око. Тестото трябва да е меко и да се отлепя от ръцете. Оставяме да удвои обема си и след това разделяме на малки топчета, за да ги разточим и завием на кифлички (при печене се надигат, затова е добре да са малки и наредени на достатъчно разстояние една от друга).
Фурната се загрява на 200 градуса. Кифлите се намазват отгоре с яйце и се поръсват със сусам. Подреждат се в намазнена тава и се пекат.
Стават сравнително бързо, а като ги извадим, ги намазваме с масло още докато са горещи.

* Аз ползвам суха мая( 14 г), защото при мен няма жива
* Преди да ги завия, слагам малко сиренце/кашкавал за пълнеж
* Преди да намажа с яйце и поръся със сусам, с нож правя няколко разреза отгоре им, за да имат по- привлекателен вид

Тази рецепта знам от моята свекърва. Кифлите са нейната запазена марка. Приготвя ги за почти всеки празник и винаги, когато й ходим на гости! 
Поради топлото време в Банкок тестото за кифлите втасва много бързо, което ми щади време.
Децата ги обожават и ги разграбват още топли-топли. Любими са и на Дарко, особено в съчетание с домашна руска салата! И двете приготвям много често.

Боровинков пай

Продукти:
125 г меко масло
3/4 ч.ч. пудра захар
2 яйца
1 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
кората от 1 лимон
1 ванилия
200 г пресни боровинки
3 с.л. кристална захар
пудра захар за поръсване
(малко масло и брашно за подмазване на формата)

Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Добавете яйцата и накрая пресятото брашно заедно с бакпулвера и лимоновата кора. Добавете и ванилията.

Намажете формата с масло и поръсете с малко брашно. Излейте сместа и заравнете.
Измийте и подсушете боровинките, след което ги изсипете върху сместа. Разпределете ги поравно и леко ги притиснете с ръце. Поръсете ги с 3 с.л. кристална захар. 
Печете пая около 30 минути, до готовност.

Подготви: Красимир КРАСИМИРОВ, в. "ШОУ"

Коментирай