logo

Всяка сутрин Елизабет II става точно в 7 часа, за да...

Всяка сутрин Елизабет II става точно в 7 часа, за да...

Английската кралица почива веднъж в годината - на Коледа

Ако може да се вярва на писанията в медиите, английската кралица Елизабет II почива веднъж в годината - на Коледа. Всички останали дни за нея минават по един и същи начин. Различен е само броят на мероприятията в графика й. 

Между другото, понякога има и дни, в които Елизабет II няма нито една планирана среща. 

Сигурно много от вас се питат как протича един ден от живота на главата на британското кралско семейство. Какво предпочита кралица Елизабет II за закуска? Как си почива от отговорностите, които лежат на плещите й? Колко често всички членове на семейството се събират около масата за топла семейна вечеря? Това са само част от въпросите, на които днес от jenata.blitz.bg ще се постараем да дадем отговор след задълбочен анализ на интервюта на членове на кралското семейство и книги, в които журналисти са интервюирали нейни роднини, приближени и бивши служители. 

Кралица Елизабет II става в 7 часа. Следва душ и избор на тоалет. В 8 часа вече слуша любимото си радио Би Би Си и обсъжда последните новини със съпруга си.  

Точно в 9 часа личният й секретар приготвя прословутото червено куфарче, което съдържа доклади на специалните служби, разузнаването и различни правителствени документи.

През това време под прозорците специален човек свири мелодии на гайда. Длъжността "гайдар" се е появила още в началото на XX век при управлението на кралица Виктория. 

Нейно Величество предпочита да закусва сама. Да се разбере какво обича да яде рано сутрин Елизабет II бе малко трудна задача. Готвачите и слугите й не обичат да говорят с пресата от страх да не загубят работата си.

Падна тайната на дълголетието на кралица Елизабет II, оказа се, че тя...

Бившият кралски готвач обаче си позволи да разкрие пред медиите, че закуската на кралицата не се отличава кой знае колко много от тази на обикновения британец. В сутрешното й меню са включени корнфлейкс, шепа сушени плодове, препечена филийка със сладко, сварено яйца и чай с мляко.  

Докато закусва, Елизабет II преглежда пресата. Най-важните неща във вестниците са предварително подчертани от секретарят й. 

За никого не е тайна, че членовете на кралското семейство се отнасят много внимателно към снимките си в пресата, както и към информацията, която съдържа посветеният на тях материал. 

Това отчасти се дължи на представите, изградени с времето, за идеалния монарх: на снимките всеки член на кралското семейство трябва да изглежда перфектно. В противен случай монаршеското недоволство много бързо ще се стовари върху редакцията на изданието.

Трагедия почернила живота на кралица Елизабет II, до ден днешен тя тъпче вековна традиция заради смъртта на...

Следва да отбележим, че самоиронията не е чужда на британската кралица и тя приема с широка усмивка карикатурите, на които е изобразена. Стига да са направени качествено. 

След като закуси, Елизабет се запознава със съдържанието на червеното куфарче.

А след това се захваща с писането на писма. Текстът се изписва на специална хартия с химикал с мастило. Кралицата благодари лично на всеки, който е успял да присъства на поредния й прием, както и на държавните глави, в чиито страни е присъствала на някакви официални мероприятия. 

В двореца пристигат и много писма от обикновени граждани. За тях Елизабет II разчита на помощта на специално обучена придворна дама.  

Падна неочаквана тайна, свързана с Елизабет II! Оказа се, че в дамската си чанта кралицата винаги крие... (СНИМКИ)

Ако денят на кралицата не е много натоварен, тя отива да разходи любимите си кучета.

Понякога дори сама им приготвя храна. Кралицата глези четириногите си любимци със заешко или пилешко месо с добавки. 

Едно от любимите занимания на кралицата е конната езда. Въпреки напредналата си възраст, Елизабет все още се мята на седлото. На главата си никога не слага жокейска каска. Предпочита да покрие косите си с копринено шалче. 

Британската кралица обича да шофира, но кара само в именията си, седнала зад волана на зеления си "Ягуар". Елизабет II си има свой стил и никога не слага предпазен колан. 

Когато има малко повече свободно време, може да се усамоти край брега с въдица в ръка. Страстта си към риболова е наследила от майка си, която е била запалена рибарка.  

Сред известните хобита на кралската особа е и градинарството. Елизабет II отглежда цвекло, фасул и праз. С примера си се опитва да насърчи британците да отглеждат екологично чисти плодове и зеленчуци.  

Само с една СНИМКА внучката на кралица Елизабет II издаде пред света голяма тайна от Бъкингамския дворец

В 16:00 часа кралското семейство пие чай със сандвичи и сладки. Ако можем да вярваме на готвача й, Елизабет II обожава сладките с плодове или шоколад, но не отказва и такива с джинджифил или мед. 

Неизменим атрибут в чаената церемония е и "конфитюреното пени": сандвичи с размер на монета, направени от средата на хляба и намазани със сладко от малини. 

Обикновено чаят се пие на специално място, в което се допускат само най-важните персони. Това е свързано с една друга традиция: кралицата е изключително любезна с хората около себе си, но държи да не се смесва с тях. За това свидетелства и фактът, че по време на управлението си Елизабет II никога не е давала интервю на журналисти.  

Около 18 часа, малко преди вечеря, кралицата си взима вана. Това е навик от древни времена на всички монаршески особи в Англия. Сутрин също си взима вана, но водата е по-хладка, за да може да я ободри, докато вечерта тя е топла. 

Разпънаха на кръст Кралица Елизабет II заради несметното злато, което къта в двореца (СНИМКИ/ВИДЕО)

Всяка добра вечеря се предхожда от аперитив. Нейно величество предпочита джин и дюбоне, а мъжът й - бира. Вкусовете на всеки член на семейството са различни, но за шампанското са единодушни - никой не го харесва! Въпреки това в имението Уиндзор си имат собствен цех за производство на пенливо вино.

За вечеря обикновено се сервират ястия, приготвени от дивеч или риба, уловени в имението. Кралицата държи много храната, която се поднася на масата й, да е сезонна. Тя се отнася с големи резерви към екзотичните гозби Между другото, това е напълно разбираемо, като се има предвид колко много е пътувала. 

Бившият готвач на Елизабет II шокиращо: Когато хване банана и трябва да го яде тя… (СНИМКИ)

Според една известна история, един ден Елизабет II изпратила в кухнята парче лимон, което останало от вечеря, с молба да се използва в друго ястие. И тук изобщо не можем да говорим за скъперничество. Кралицата е израснала във военно време и много добре знае какво е да нямаш нищо за ядене. Затова и не обича, когато продуктите се изхвърлят на боклука.  

Вечерта обикновено завършва с официални приеми, които започват около 19:30 часа. Ако на следващия ден няма планирани събития, кралицата може да прекара малко време пред телевизора. Ляга си около полунощ, за да има сили за следващия ден, който няма да се отличава кой знае колко много от предишния. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай