logo

Задействаха секретната операция „Еднорог“ заради смъртта на Елизабет II, настъпила в Балморал

Задействаха секретната операция „Еднорог“ заради смъртта на Елизабет II, настъпила в Балморал

През годините бяха изработени различни сценарии в случай, че британската кралица издъхне не в Лондон

В четвъртък Великобритания, че и целият свят, чуха скръбната новина, че кралица Елизабет II е починала. Тя е издъхнала в шотландския замък Балморал, заобиколена от семейството си.

Малко след тъжната вест, която разпространиха от Бъкингамския дворец, се появиха подробности за т. нар. операцията „Лондонски мост“ (London bridge), която казва стъпка по стъпка какво ще се случи след смъртта на кралицата.

Но Елизабет II издъхна в Шотландия. Именно заради това се задейства първо т. нар. Операция „Еднорог“. Плановете за нея бяха разработени още преди години. Те разкриват какво ще се случи, ако кралица Елизабет II почине в Шотландия.

В ранните часове на четвъртък се появи официална информация от Бъкингамския дворец, че кралицата е под „медицинско наблюдение“ поради опасения за здравето й. Малко след това стана ясно, че членове на кралското семейство пътуват към Балморал, за да бъдат с нея.

Именно това предшестваше трагичната новина за кончината на Нейно Величество и още преди да стане ясно, че е издъхнала в Балморал, хората вече бяха притаили дъх.

Сега стана ясно, че от известно време са готови планове в случай на смърт на Нейно Величество, която бе на трона от 70 години, и се променят в зависимост от това къде е умряла кралицата.

Операция „Еднорог“ е предвидена именно в случай, че най-дълго управлявалият монарх в страната умре в любимата си резиденция Балморал. 

В този случай тялото й щеше да бъде в близкия дворец Холирудхаус и катедралата Св. Джайлс като основните места, където обществеността можеше да отдаде почитта си към нея.

Плановете предвиждат тялото й да бъде транспортирано от Балморал до Холирудхаус в Единбург по време на периода на траур, преди да бъде откарано до Лондон с влак.

Ако тялото й бъде превозено по въздуха, операцията ще бъде известна като „Operation Overzealous“, според плановете, изтекли още през 2021 г.

Все пак най-вероятно тялото й ще бъде поставено на кралския влак на гара Уейвърли и ще пътува по главната линия на източното крайбрежие, преди да пристигне в Лондон.

В Обединеното кралство е бъде в сила 10-дневен траур до и включително погребението на кралицата. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!