logo

5 основни грешки при декорирането на малка тераса

5 основни грешки при декорирането на малка тераса

В стремежа си да превърнат това пространство в уютно кътче, много хора допускат грешки, които не им позволяват да получат максимума от него

Както остъклената, така и отворената тераса могат лесно да бъдат превърнати в пълноценно и редовно използвано помещение в апартамента през топлия сезон. Затова и към неговия дизайн трябва да се подхожда по същия начин, като и при декорацията на всяка една друга стая.  

Най-лесният начин да внесете малко повече уют на това място е с помощта на малка масичка и столове. Или пък със зеленина, която най-добре се съчетава или с уютния провансалски или кънтри стил, или с актуалните напоследък еко тенденции в интериора.

Ориенталският стил и скандинавският минимализъм също са много подходящи за интериора на балкона.  

Спалня на балкона - защо не? СНИМКИ

В стремежа си да превърнат това пространство в уютно кътче обаче, много хора допускат грешки, които не им позволяват да получат максимума от него. Затова днес от jenata.blitz.bg ще ви разкрием на какво трябва да обърнете внимание, когато се захванете да променяте терасата си, за да я превърнете в удобно и красиво кътче за релакс. 

Опитвате се да поберете всичко наведнъж

На пръв поглед всичко е очевидно: ако балконът е малък, няма как да поберете кой знае какво в него. Но що се отнася до декорацията, искате да реализирате всичките си идеи: да има и място за съхранение, и уютен кът за отдих, и няколко растения...

В крайна сметка пространството става твърде тясно и изобщо не ви се иска да стоите в него.

За да избегнете това, на първо място трябва да се примирите с факта, че нямате просторна тераса, където има достатъчно място за няколко функционални зони.

Решете каква основна роля ще играе малкия ви балкон. Може да я допълните с нещо друго, но не и да комбинира функциите на няколко стаи на 3-4 квадрата. Например, може да поставите възглавници върху голяма кутия за съхранение, която да използвате и за сядане. 

Страх от ярки цветове

Ярките цветове визуално разширяват пространството. Затова е добре на терасата да използвате светли цветове. 

Няколко идеи, с които ще превърнете балкона си в най-уютното място на света СНИМКИ

Тази техника е подходяща по две причини: пространството е нежилищно и в него има много естествена светлина. И определено няма да се уморите от наситените цветове, а интериорът няма да изглежда мрачен или претоварен.

Ако обичате ярки цветове, но се страхувате да ги използвате в хола или спалнята, терасата е идеалното място за подобни експерименти. 

Забравяте за ергономията 

Когато планират подреждането на мебелите на малък балкон, хората често забравят за ергономичността и простата логистика.

Дизайнерският проект може да изглежда естетически приятен, но на практика винаги изникват някакви проблеми - или вратата няма да може да се отваря докрай заради новите рафтчета на стената, или красивата стойка за цветя ще блокира достъпа до прозореца. 

Затова е добре на етапа планиране да направите чертеж на терасата си. Върху него с пунктир маркирайте линиите, по които ще се отварят вратата, прозорците, вратите на шкафчетата. Така ще бъде по-ясно къде и колко свободно място ще трябва да оставите. 

Създавате зона без употреба

За мнозина балконът изглежда прекалено малък, за да го разглеждат сериозно като цялостна функционална зона в апартамента.

Направо ще се преродите, ако засадите тези растения на балкона си

В резултат на това решават набързо да го обзаведат с шаблонна маса и няколко стола, които в крайна сметка не се използват, защото в другите стаи вече има места за почивка. 

Анализирайте добре всяко кътче от апартамента си. Колкото и просторен да е, вероятно не ви е останало място за реализиране на някаква идея - кътче за йога, втори офис или място, където можете да насладите на хобито си на спокойствие. 

Мислите само за размерите

Съвсем логично е за малък балкон да изберете компактни мебели. Проблемът е, че стремейки се към малките размери, мнозина забравят за комфорта. Така се появяват малките масички, на които не може да се сложи нищо друго освен чаша, и столчетата, на които не може да се стои повече от половин час.

3 основни грешки в дизайна на интериора

Потърсете решения, които ще съчетаят правилния размер и комфорт. Например, вместо малка кръгла маса, може да направите широк перваз на прозореца и да го допълните със сгъваеми столове. Ще отнеме още по-малко място и ще бъде по-удобно да се отпуснете или да вечеряте на чист въздух. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай