logo

7 причини да изхвърлите матрака си, крие огромни вреди за здравето ви!

7 причини да изхвърлите матрака си, крие огромни вреди за здравето ви!

Ако матракът ви е чист и запазен, това не значи, че можете да спите на него безкрайно дълго. Той всъщност може да се е превърнал в истинска бомба, която трови тялото ви. 

Има няколко причини заради които трябва да смените матрака, на който спите, въпреки че може да ви е много удобен и хич не ви се разделя с него. Най-важно е вашето здраве и точно това е причината да му кажете "сбогом".

Алергии

Прекарваме около една трета от живота си в леглото. По това време тялото ни изхвърля частици от мъртви кожни клетки и секрети на мастните жлези, които много харесват праховите акари.

И колкото по-голям е матракът, толкова повече насекоми има - в това не можете да се съмнявате. Освен това се събира и прах

В следствие на изброените неща могат да се появят неприятни симптоми като кашлица, сълзене на очите, хрема и екзема в някои случаи.

Астма

Според специалистите астмата с алергичен произход е най-силно изразена вечер и през нощта. Добавете тук един стар матрак, пълен с прах - и проблемите при дишането са ви гарантирани.

Мухъл

Любопитен факт: след десет години употреба матракът става почти два пъти по-тежък поради прах, епидермални клетки и пот, абсорбирани в тъканта! Влагата създава благоприятна среда за растежа на плесени гъбички.

Болка в гърба

С течение на времето дори най-скъпият матрак губи твърдостта си и се деформира под тежестта на човешкото тяло. Пружините вече не могат да осигурят необходимата подкрепа за гръбначния стълб по време на сън - и това може да доведе до болка в гърба и врата.

Стрес

Връзката между стрес и качество на съня се потвърждава от множество проучвания. Липсата на подходяща почивка за дълъг период от време превръща нервната система в бомба със закъснител.

Новият матрак е добра инвестиция в здравето, тъй като лечението при невролог може да бъде много по-скъпо.

Памет

Във фазата на бързия сън паметта се подобрява - това е научно доказано. Според експерти нощната почивка в неудобно легло, което кара човек постоянно да се върти и да се буди, нарушава поредицата от цикли. 

Здраве

Лошото качество на съня е една от основните причини за развитието на синдрома на хроничната умора, някои сърдечни и съдови заболявания, депресията и затлъстяването. В същото време, здравословният сън, който е най-малко 8 часа на ден, помага за укрепване на имунната система, предотвратява диабет тип 2 и увеличаване на теглото. Не е лоша мотивация за замяна на стария матрак, нали?/jenata.blitz.bg

Коментирай