logo

7 признака на "Синдромът на болния дом" или как съсипваме здравето си вкъщи!

7 признака на "Синдромът на болния дом" или как съсипваме здравето си вкъщи!

По какви признаци може да се определи,  че домът ви е „болен”? Какви симптоми изпитват хората, които живеят в такъв дом? На кои места в дома ви трябва да обърнете специално внимание? Кои са вътрешните и външните източници на замърсяване, пита още в. "ШОУ".
 
Медицински преглед
Ако страдате от такива симптоми като умора, световъртеж, кожни обриви, главоболие или гадене и ако те изчезват един-два часа, след като излезете от дома си, може да се окажат синдроми на „болния” дом.
Има и други по-сериозни здравословни проблеми, които също се приписват на синдромите на „болния” дом (СБД). Те включват алергия, астма и хронична умора. За да се предпазите от различни замърсители, разберете кои места в дома ви може да подкопаят здравето ви, както и как да премахнете рисковите фактори.
 
Индекс на качеството на въздуха
Знаете ли, че качеството на въздуха навън е много по-високо от средното качество на въздуха в затворени помещения? Недостатъчната вентилация е причина за повишените концентрации на летливи органични съединения и други замърсители вътре в апартамента.

Съвременните домове с добра изолация прекрасно запазват топлината, но те също така способстват и развитието вътре в помещенията на тези опасни токсини. Така че, когато е възможно, отваряйте широко прозорците и вратите, проветрявайте дома си. Уверете се, че в апартамента или в къщата ви не са блокирани вентилационните отвори и не пречат на свободното движение на въздушния поток.
 
Вътрешни замърсители
Източниците на вътрешно замърсяване в дома ви най-вероятно са точно пред очите ви. Формалдехидът и летливите органични съединения (ЛОС) може да се крият в тапицерията, килимите и мебелите. А дори и в почистващите препарати.

Ако планирате ремонт, проверете строителните материали, прочетете описанията им, за да се уверите, че не внасяте в дома си вредни вещества.
 
Урок по биология
Причина за синдрома на „болния” дом могат да бъдат и най-различни бактерии и плесени. Обикновено те се появяват на места с висока влажност на въздуха, като мазета и бани. Или там, където има застояла вода: канализация, резервоари за вода, а дори и протекли тавани.
 
Решение на проблемите
Уверете се, че вашият дом не е изложен на синдрома. Не забравяйте редовно да извършвате техническо обслужване: почистване и подмяна на филтрите за отопление, вентилация и климатизация, годишно почистване на печката или камината. Уверете се, че вентилацията в дома ви работи правилно.

На местата с висока влажност на въздуха, като банята, инсталирайте вентилатор. Ремонтирайте подовете и таваните, отстранете повредите.
Не подценявайте силата и на стайните растения, такива като сансевиера („езикът на тъщата” или „индийски меч”), драцена Спатифилиум (по-често наричана "женско щастие"). Те почистват добре въздуха.

Отровните вещества

Формалдехид
Съдържа се главно в строителните материали. Формалдехидът се намира в модерните къщи почти навсякъде. Например в изолацията, в строителните и опаковъчните материали...
Ароматизаторите например влияят върху обонянието ни като изпускат умъртвяващи нервите вещества или такива, които се наслояват в назалния канал, обикновено метоксихлор – пестицид, който се наслагва в мастните клетки. Ароматизаторите съдържат още формалдехид и фенол.

Бензол
Бензолът е лека безцветна течност с характерна миризма, слабо разтворим във вода. Използва се предимно като суровина в химическата промишленост.
В атмосферата се изхвърля с емисиите от моторните превозни средства и изпаренията при работа с петрол (бензиностанции и рафинерии). Бензолът се абсорбира в организма при вдишване. Много слабо прониква през кожата. В организма по-голямата част се метаболира до фенол. Около 30% се отделя от организма непроменен чрез издишвания въздух.
Причинява ускорено сърцебиене, главоболие и оказва влияние върху имунната система. Продължителната експозиция на токсични нива бензол уврежда костния мозък и води до панцитопения.
Данните за канцeрогенния ефект на бензола при хора са набрани предимно при професионална експозиция.
Бензол и други бензени: толуол, ксилол, ксилен - използват се като разтворители и за третиране срещу паразити;

Трихлоретилен
Съдържа се в бои, лепила и лакове. Трихлориетиленът е безцветна прозрачна течност със специфична миризма. Предназначен е за производство на киселини, използва се и като обезмаслител на метални изделия и за почистване на дрехи.

Ксилен
Влиза в състава на различни препарати и бои

Толуен
Наричан още толуол, метилбензен или фенилметан, е ароматен въглеводород от рода на бензените. Толуенът намира приложения като разтворител и при производството на тротил, захарин, бои и лекарства. Използва се като суровина за производството на бензен, капролактам, фенол и др.

Коментирай

Голяма

Голяма 07.06.2018 11:11

глупост е тази статия