logo

7 стайни растения, с които ще си навлечете само проблеми

7 стайни растения, с които ще си навлечете само проблеми

Те изискват специални грижи и условия и отглеждането им е непосилна задача за хора без опит

В последно време стайните растения се превърнаха в новия интериорен декор, а домашното растениевъдство отдавна престана да се свързва само с хобито на баба.

Кокетните плотове с цветя в големи и малки саксии изкушават много дами да разкрасят жилищата си с жив и полезен зелен акцент.

Дори и да нямате градина и опит в отглеждането на растения, не трябва да се страхувате да внесете малък зелен акцент в интериора на дома си. В повечето случи грижата за стайните растения не е толкова трудна.

Има обаче цветя, които изискват специални грижи и условия. И точно поради тази причина някои представители на флората често разочароват собствениците си.

За нищо на света не носете тези цветя в дома си!

Ако нямате особен опит с цветята, но искате да разкрасите дома си със зелен акцент, днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем с кои растения е по-добре да не се захващате, за да не останете разочаровани.

Орхидея

Орхидеята е едно от най-привлекателните и не много скъпи растения в цветарските магазини, но, за съжаление, не всеки път успява да оцелее в домашни условия. 

Ако не знаете как да се грижите за нея и не отделяте достатъчно време, за да й създадете идеалните условия, тя просто няма да цъфти. Също така грешките в грижите могат да доведат до бързо гниене на корените или увяхване на листата, след което ще бъде почти невъзможно цветето да бъде спасено.

Венерина мухоловка

Това хищно растение с необичайна форма привлича вниманието и се откроява на фона на всички останали. В допълнение, то е доста компактно и затова изглежда като идеалния вариант за дома.

Тъй като естествената му среда е горското блато, това цвете е подходящо само за търпеливи и опитни притежателки на екзотични растения. 

Ето как цветята няма да увехнат, ако отсъствате от дома

Венерината мухоловка се нуждае от повишена влажност, която на практика трудно може да се постигне в едно жилище без помощта на специални въздушни овлажнители. Към този частичен нюанс трябва да се добави и специфичната почва и нуждата цветето периодично да се храни с насекоми. Всичко това усложнява изключително много отглеждането му.

Алоказия

Алоказията е голямо и ефектно стайно цвете, което също изисква доста грижи. На хора, които нямат опит с растенията, ще им бъде доста трудно да разберат защо листата му започват да изсъхват или пожълтяват - границата между недостатъчното или прекомерното поливане е доста тънка.

В същото време алоказията умира много бързо, в рамките на няколко седмици след появата на първите симптоми на заболяването. Друг сериозен недостатък е, че сокът й е отровен, което прави растението изключително опасно за домашните любимци.

Роза

В магазините за цветя се предлагат миниатюрни храсти, обсипани с красиви пъпки. Те изглеждат много красиви, но това е по-скоро временен декор за интериора. В повечето случаи розата дори няма да цъфне. Ако това все пак се случи, розовият храст най-вероятно ще изсъхне в рамките на две до три седмици след това.

Също така е малко вероятно да успеете да я засеете в градината на вилата, защото не се вкоренява много добре. 

Иглолистни 

Преди новогодишните празници в цветарските магазини често се появяват мини елхички и различни сортове хвойна. Това е още един горски обитател, който няма шансове да оцелее на сухия въздух в апартамента.

Сложете тези растения в стаята си и ще се случат куп чудеса

Дори и да го държите на открит балкон и редовно да го поливате и пръскате със спрей, той едва ли ще оцелее до пролетта. 

Здравец

Здравецът много често се превръща в огромно разочарование заради миризмата на листа си, чрез която растението реагира на промените в температурата. При някои този аромат причинява главоболие, други пък развиват алергична реакция. 

В допълнение, някога растението бе много популярно в училищата, болниците и други държавни институции и трудно се асоциира с домашния комфорт и естетиката. 

Цитруси

Декоративните миниатюрни мандарини, портокали и лимони рядко успяват да виреят в апартамент. Те се нуждаят от много слънце през цялата година, правилно поливане и редовно овлажняване на листата. И, разбира се, плодовете, които евентуално ще дадат, не са предназначени за ядене. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай