logo

Не е за вярване какви кошмарни неща ни грозят, ако живеем в едностаен апартамент!

Не е за вярване какви кошмарни неща ни грозят, ако живеем в едностаен апартамент!

Много млади хора се опитват да получат собствено лично пространство възможно най-бързо и колкото е възможно по-изгодно. Много апартаменти се предлагат на горещи оферти, като повечето от тях са едностайни – например студия.

От jenata.blitz.bg вече ви показахме как една каравана може да се превърне във феноменално красива къща, но днес сме решили да отделим внимание и да се фокусираме върху това колко вредно е да живеете в жилище с една единствена спалня.

Малцина от вас знаят, че такива домове могат да причинят редица проблеми и буквално да ви убият.

Когато сте млад, не обръщате внимание на това колко голямо ще е жилището ви. Това мнение изразява психологът Анна Гарш. Според нея най-важното за младите е да си имат собствено кътче и ъгъл. В края а краищата е важно да имате къде да се скриете от всяка суматоха в града и просто да се почувствате уютно. Не всичко обаче е така леснo, колкото изглежда.

Когато еди човек заживее в апартамент, започва да го пълни с мебели, книги и вещи. Всичко това подсъзнателно му оказва натист. Поради липсата на лично пространство могат да започнат пристъпи на апатия, нервност и депресия. Човек всъщност е в клетка. Може да чувства безнадежност, защото разбира, че няма възможност да промени позицията си. След това всичко изглежда сиво – работата, здравето, че дори и съществуването, смята психоложката.

Децата, които израстват в малки апартаменти, според експертната израстват в огромна беда.

„Те са били лишени от собствено пространство по време на детството, а това всъщност е просто желание за защита и спокойствие. Важно за всеки е да разбере, че другият понякога иска да бъде сам. Ето защо понякога на всеки му трябва пространство, в което да се отпусне”, казва Гарш.

„Вярвам, че не повече от двама души трябва да живеят в едностаен апартамент, за да може психологическият климат да ги удовлетворява. Трябва да уважавате ближния си и да удовлетворявате желанията му. Иначе може да започне да страда от ниска концентрация, липса на внимание, нежелание за комуникация и постигането на различни постижения в работата и образованието, смята експертката.

Учени са провели експеримент, по време на който става ясно, че хората се разболяват много по-често, когато живеят в по-малък апартамент.

Експерти установиха, че нормата за пространство на един човек е 14 квадратни метра./jenata.blitz.bg

 

Коментирай

мив

мив 21.11.2018 13:13

а ние установихме, че по-големи тъпотии не бяхме чували.