Само хитрите домакини знаят коя подправка трябва да слагате в ботушите

Само хитрите домакини знаят коя подправка трябва да слагате в ботушите

Всъщност този лайфхак предпазва от неприятна миризма, която се появява при продължително носене

Само хитрите домакини слагат една подправка в обувките. Малцина знаят защо всъщност трябва да носите тази подправка под стелката на спортни или зимни обувки.

6 грешки, които съсипват пералнята ви

Всъщност този лайфхак предпазва от неприятна миризма, която се появява при продължително носене на обувки. Както знаете, причината за миризмата се крие в размножаващите се бактерии. А тази подправка се бори с много микроорганизми, като по този начин дезинфекцира обувките и придава на краката по-приятна миризма.

И, не.. въобще не става въпрос за содата, както много от вас си мислят.

Дафинов лист в обувките

Трикът с дафиновия лист помага и през зимата, и през лятото, дори и при прекомерно изпотяване.

Както знаете, причината за миризмата се крие в размножаващите се бактерии. А дафиновият лист се бори с много микроорганизми, като по този начин дезинфекцира обувките и придава на краката по-приятна миризма.

За да премахнете неприятната миризма, просто поставете няколко листа в маратонките си и ги оставете за една нощ. По желание можете да оставите дафиновия лист под стелката. Освежителят ще трябва да се сменя, когато обувките се носят - правете това поне веднъж седмично.

Още начини за употреба на дафиновия лист в домакинството

Дафиновите листа се появяват в много народни рецепти. Например, те се използват при съхранение на тестени изделия, зърнени храни и дори захар. По този начин можете да избегнете появата на вредители. Можете също талка да запалите няколко дафинови листа у дома - този трик може да се използва вместо освежител за въздух. И това не е всичко.

Можете да поставите лаврови листа на рафтове във всяка стая, така че концентрацията на аромата да се разпръсне из цялата къща.

За да приготвите освежител за тоалетна, трябва да залеете лаврови листа с гореща вода и да ги оставите да се варят 1-2 часа. След това изсипете охладената смес в спрей и напръскайте тоалетната.

Тази подправка е ефективно средство за прогонване на насекомите от дома. Хлебарките не понасят силни миризми, а дафиновите листа са известни със своя устойчив аромат.

Цинеолът, съдържащ се в листата, е вещество, което отблъсква "мустакатите" насекоми и дразни техните обонятелни рецептори. Камфорът и пененът, присъстващи в растението, действат като инсектициди. Лавровият лист не убива насекомите, а ги кара да напуснат дома.

За да работи методът, е необходимо да запечатате всички пукнатини в къщата, да затворите прозорците и вентилационните отвори с мрежа. Проверете всички храни, съхранявани на кухненския плот и в шкафовете за наличието на насекоми.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Муто

Муто 16.01.2024 9:55

Аз от години си слагам само червен пипер и пармезан, от ботуши до сандали, на всичко !!! Даже и у панталоните слагам.